Gazdaság

Átadta Budapest legmagasabb épületét a Mol

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Átadták a Mol Campust, amelyet hamarosan birtokba vesz az energiavállalat mintegy 2500 dolgozója. A főváros legmagasabb, 143 méteres épülete tavasztól a nyilvánosság előtt is megnyitja a kapuit, és a látogatók egy panorámalifttel felmehetnek majd a 29. emeleti kilátóteraszra. A londoni Foster+Partners és a magyar Finta Stúdió tervezte épület több, Magyarországon még nem látott újítást tartalmaz.

Csütörtökön ünnepélyes keretek között adták át a MOL Campust, amely Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő városrészében, a BudaParton épült fel. A Mol eddig 9 különböző telephelyen dolgozó kollégáit költözteti az új székházba, amelynek a cég szerint az a küldetése, hogy harmonikus munkakörnyezetet teremtsen a dolgozóknak és biztosítsa a hatékony munkavégzést.

Farkas Norbert / 24.hu

„Szabad-e ünnepelni akkor, amikor az energiaárak az égbe szöktek, amikor 40 éve nem látott inflációs környezet alakult ki és amikor káoszt tapasztalhattunk a benzinkutakon, mely mára szerencsére enyhült. Én azt mondom, hogy nem szabad a pillanat fogságában élni, nem szabad, hogy ez a mostani helyzet elvegye a holnap reményét, amely abszolút nem szokványos megoldásokat hordoz. Ezt az épületet nem magunknak, hanem a jövő generációjának és a jövő dolgozóinak építettük. Itt minden a dolgozókról szól, a szerethető közösségi terek, a kollaboratív munkakörnyezet és a fenntartható megoldások is” – mondta bevezetőjében Hernádi Zsolt, a Mol-csoport vezérigazgatója.

Farkas Norbert / 24.hu

Közép-Európa kilencedik legmagasabb épülete 86 ezer négyzetméter nettó alapterületen fekszik, amely 12 focipályának felel meg. Összesen 23 liftet hoztak létre az épületben, s ezek közül több van, amely 5 métert tesz meg másodpercenként, így a teljes magasságot alig fél perc alatt érik el. A irodaházban 7 lépcsőház épült, összesen 2700 lépcsőfokkal.

Farkas Norbert / 24.hu

A létesítményt 30 ezer négyzetméternyi üveghomlokzati felület fedi, amely a munkaállomások mintegy 86 százalékát természetes fénnyel látja el. A belső terek kialakításakor elsődleges szempont volt, hogy olyan modern, fenntartható és ideális munkahelyet hozzanak létre, amely támogatja az együttműködést. Az irodák kialakítása az ABW (Activity-Based Workplace) modellt követi, azaz egy-egy munkavállaló adott feladatától függően maga dönthet a munkakörnyezetéről, és ezt bármikor rugalmasan változtathatja. A toronyrészben hármas egységek, úgynevezett tripletek adnak otthont az egyes szervezeti egységeknek. Az épületben 2500 fix íróasztalhely van, de alkalmas arra, hogy még ezen felül további 2000-2500 dolgozónak is helyt adjon.

Farkas Norbert / 24.hu

A Mol Campus a főváros egyik legzöldebb irodaépülete, amely a cég szerint energiatakarékossági, környezettudatossági szempontból is a legmagasabb szintet képviseli. A zöld terek a központi átriumtól egészen a tetőteraszig, az épület egészét keresztülszövik, így hozva közelebb a természetet a munkahelyhez. A Mol nem titkolt célja, hogy az új székház megkapja a nemzetközi BREEAM és LEED környezetvédelmi minősítések Excellent és Platinum fokozatait. Elárulták, hogy ez európai szinten is olyan cél, amelyet csak kevesen értek el.

Farkas Norbert / 24.hu

Az épület előterébe hamarosan bárki bejöhet, a 28. emelet fölötti tetőteraszon pedig egy látógatói központot hoznak létre, amely jövő tavasztól a nagyközönség számára is elérhető lesz. A legfelső emeleten egy a nyilvánosság számára is látogatható éttermet hoznak létre és a helyszínen koncerteket is szeretnének majd szervezni – tudtuk meg Hernádi Zsolttól. Ezen kívül az épületben még egy étterem és Fresh Corner-üzlet is várja a nagyközönséget.

Farkas Norbert / 24.hu

Az épület alá 220 darab, összesen 33 kilométernyi talajszondát telepítettek, amely geotermikus, megújuló-energiaforrást jelent. Ez nagyjából az épület hűtési-fűtési igényének éves átlagban 30 százalékát tudja biztosítani. Emellett a Mol 900 négyzetméternyi napelemet is telepített a házra, amely az éves áramellátás 5 százalékát elégíti ki. Az épületben a szürke és esővíz 100 százalékos felhasználásra kerül.

Farkas Norbert / 24.hu

Ezt az épületet intelligens, okos épületnek tervezték. A Mol 12-ször több adatponton gyűjt adatokat, mint egy normál magas minőségű épület. Ez nagyjából 250 terrabyte-nyi adatot jelent éves szinten. Rengeteg szenzort, jeladót, kezelőeszközöket telepítettünk, és a begyűjtött adatot a társaság használni is akarja. Ezek mind arra szolgálnak, hogy a hőmérsékletet, páratartalmat, a fényerősséget, a szén-dioxid és szénmonoxid-jelenlétet, a mozgást, a zajt, a létszámot, és a meeting room, valamint munkaasztal-kihasználtságot és számos más dolgot mérni és optimalizálni tudjuk. Az összes mérési pontot, összes adatot ami rendelkezésre áll, folyamatosan az épület működtetésének fejlesztésére, optimalizálására, hatékonyságára fogjuk fordítani – mondta Ratatics Péter, a Mol Campus projektért felelős igazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik