Belföld

Majdnem megfulladtak a furgonba zsúfolt migránsok, állítják az elkövetők, robogót venni, és nézelődni jöttek

Minősített embercsempészés bűntette, és életveszélyt okozó testi sértés miatt állítja bíróság elé a Pest Vármegyei Főügyészség azokat az embercsempészeket, akik olyan sok embert zsúfoltak az autójukba, hogy majdnem tragédiával végződött a szállításuk.

Nisóczi József Levente, a Pest Vármegyei Főügyészség szóvivője megkeresésünkre azt mondta, hogy 12 év börtönt kértek a két vádlottra azzal, hogy 10 évre utasítsák ki őket Magyarország területéről. Hozzátette, mind a két terhelt tagadta a bűnösségét.

Egyikük azt mondta, hogy robogókat akart vásárolni, hogy azzal kereskedjen majd Belgiumban, a másik terhelt pedig azt állította, hogy csak nézelődni jött

– mondta az ügyész.

A vádirat szerint a két külföldi elkövető egy Belgiumban bérelt furgonnal érkezett hazánkba tavaly áprilisban azzal a céllal, hogy pénzért rendszeresen szállítsanak a magyar-szerb határról a magyar-osztrák határra Magyarországra törvénytelenül belépő migránsokat.

Tavaly április 21-én 19 illegális bevándorlót szállítottak Kópháza közelébe, majd április 24-én már 38 embert zsúfoltak be ugyanabba a furgonba, ami alig 13 köbméteres raktérrel rendelkezett. A vádirat szerint ezután majdnem három órán keresztül, megállás nélkül hajtottak velük az osztrák-magyar határhoz, miközben az emberek többször is dörömböltek az elkövetőknek, mert alig jutottak levegőhöz.

Ennek ellenére az embercsempészek csak akkor álltak meg, amikor Inárcs közelében a rendőrség erre kényszerítette őket. A furgonban uralkodó körülményeket jól mutatta, hogy ekkorra már az egyik illegális bevándorló az oxigén és vízhiány miatt életveszélyes állapotba került.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik