Belföld

Szórólapon kell helyreigazítást közölnie egy hódmezővásárhelyi lapnak

Szórólapon kell helyreigazítást közölne a Promenad24 nevű hódmezővásárhelyi lapnak – ezt a szokatlan ítéletet hozta a Szegedi Ítélőtábla abban a perben, amelyet Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, az ellenzék tavalyi közös miniszterelnök-jelöltjének helyettese, Szabó János alpolgármester és családja indított a Fidesz-közeli lap ellen.

A másodfokú, azaz jogerős ítéletről beszámoló Media1 azt írja, hogy a Promenad24 egy azóta már törölt cikkben rejtőzködő vásárhelyi milliomosnak” nevezte Szabót. Helyre kellett igazítaniuk azt az állítást is, miszerint  polgármester egyik közeli rokona Hódmezővásárhely környékén több száz hektár földterületen gazdálkodik, és valótlanul híresztelték azt is, hogy a földek összértéke 1 milliárd forint körül van, és ez évente minimum 50-70 millió forint bevételt hoz.

Szabó és családja azonban a sajtó-helyreigazítás után személyiségi jogi pert is indított, amelynek most, öt évvel később lett eredménye. A Szegedi Ítélőtábla megállapította, hogy a Promenad24 megsértette a felperesek magánélet tiszteletben tartásához fűződő-, valamint a képmáshoz való jogait, míg Szabó alpolgármester vonatkozásában az otthon tiszteletben tartásához és jóhírnévhez való jogát sértette.

A lap nem csak az újságban jelentette meg a cikket, hanem szórólapot is készítettek, amelyet aztán városszerte osztogattak olyan képekkel, amelyekre nem adtak engedélyt. A három tagú bírói tanács most arra kötelezte a Promenad24-et, hogy 15 napon belül a saját költségén 19 600 darab, az ítéletet tartalmazó szórólapot kell eljuttatnia a hódmezővásárhelyi háztartásokba, az eredeti szórólappal megegyező méretben. Ezen kívül több mint 2 millió forintot is fizetniük kell Szabó és családja részére, különféle jogcímeken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik