Belföld

Navracsics Tibor lemond, ha a hibája miatt nem érkeznek Erasmus-pénzek

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Navracsics Tibor uniós pénzek megszerzéséért felelős miniszter szerda este a Partizánnak adott interjút, ahol a befagyasztott Erasmus-pénzek is szóba kerültek.

Egy hét múlva elkezdjük a tárgyalást, a problémák azonosítását, és az álláspontok közelítését egymáshoz

– jelentette ki Navracsics, majd megismételte azt az állítását, miszerint március végéig meg tudnak állapodni.

Mint ismert, a Bizottság döntése értelmében nem kaphatnak friss támogatásokat az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból azok a magyarországi felsőoktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek vagy ilyen alapítványok tartanak fenn.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón tűrhetetlennek nevezte a döntést és kijelentette, ha nem születik gyors megoldás, bíróság elé viszik az ügyet, Orbán Viktor miniszterelnök pedig úgy kommentálta a történéseket: „ha Brüsszel nem fizet, mi fizetünk.”

Amikor Navracsics tavaly májusban visszatért a kormányba, úgy nyilatkozott, hogy amennyiben saját hibája folytán esik el Magyarország EU-s pénzekről, benyújtja a lemondását.

Gulyás Márton műsorvezető megkérdezte Navracsicstól, hogy amennyiben nem sikerül az Erasmus-ügyben dűlőre jutni az unióval, beadja-e a lemondását, mire a miniszter azt felelte:

Ha nekem felróható okokból történik ez, akkor igen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik