Nagyvilág

Erasmus-ügy: Navracsics Tibor biztos a megállapodásban

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Az uniós forrásokért felelős miniszter abban bízik márciusra meglehet a megegyezés.

Navracsics Tibor az ATV reggeli nűsorában az Erasmus-ügyről elismerte, hogy az Európai Bizottság részéről már a korábbi tárgyalásokon is felvetődött az összeférhetetlenség kérdése, de nem csak az egyetemi, hanem általában a közérdekű alapítványok kuratóriumai tagságánál, és nem nevesítve ezt a politikusokra. Szerinte két megoldás volt: a hivatali és a dinamikus összeférhetetlenség, amiben végül Brüsszellel megállapodtak.

A miniszter azon még nem gondolkodott el, hogy maga mondjon le a Pannon Egyetem kuratóriumi elnökségéről. Ha már kötelező lesz, megteszi, de náluk éles határt húztak meg a kuratórium fenntartói és az egyetem tudományos, oktatói tevékenysége között.

Navracsics Tibor többször is elmondta abban biztos, hogy lesz megállapodás, de abban nem, mi a Bizottság álláspontja, hol húzzák meg a határt: minden politikusnak távoznia kell, vagy csak miniszterek nem lehetnek a kuratóriumok élén. Szerinte olyan probléma nem vetődhet fel, hogy a külföldi egyetemek nem lesznek partnerek a magyar diákok befogadására, hiába van rá pénz.

Arra számít, hogy nem egy tárgyalás lesz, hanem megint elindul egy tárgyalássorozat, de abban bízik, márciusra meg tudnak állapodni, tisztázzák az Erasmus-ügyet, amelyet korábban félreértésnek nevezett, és amelyről egy hét múlva tárgyal Brüsszelben Johannes Hahn költségvetési és Mariya Gabriel innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős biztosokkal.

Előzőleg az ATV másik műsorában, A nap témája címűben Lattmann Tamás nemzetközi jogász azt mondta, mivel a kormány ezúttal is kreált egy valóságot, így könnyen elképzelhető, hogy még jöhetnek a kormány számára meglepő „retorziók”, előkerülnek olyan ügyek, amelyek nem lesznek ugyan újak, de problémásak.

Lattmann Tamás szerint az Erasmus-ügy is hazugságra épül, a kormányt nem érhette váratlanul a döntés, hiszen a K-Monitor szerint a rendeletben módosított idei költségvetésben az Erasmust is érintő támogatást decemberben 6 milliárd forinttal emelték, miközben Gulyás Gergely a Kormányinfón nagyjából ennyire becsülte a programok pótlásának költségvetési igényét.

Nyilvánvaló nettó hazudozás folyik a témában. Engem már tényleg csak az érdekel, milyen más témákban lesz még nettó hazudás a következő hetekben

– tette hozzá a nemzetközi jogász, aki Navracsics Tiborral ellentétben nem látja jogsértőnek az uniós döntést.

A perrel sem menne sokra a kormány

A HVG szintén azt emeli ki, a kormány pontosan tudta, az Európai Unió felfüggesztheti a közérdekű alapítványok alá szervezett 21 egyetem részvételét az Erasmus+ és a Horizont Európa programban, az Európai Bizottság többször jelezte fenntartásait az ügyben, ezek helyet kaptak a magyar helyreállítási alap befagyasztásával kapcsolatos tárgyalások tavaly novemberi és decemberi dokumentumaiban is. A pénzek visszatartása tehát olyan eljárások részét képezi, amelyek alfejezetei ellen nem lehet perre menni – mondta a hetilapnak egy európai jogban jártas jogász, vagyis hiába ígérte Gulyás Gergely miniszter, hogy a kormány bírósági úton vesz elégtételt, kiutat az nem jelentene.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik