Élő Belföld

Orbán az Erasmusról: Ha Brüsszel nem fizet, mi fizetünk

Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda
Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Orbán Viktor miniszterelnök legutóbb decemberben járt a Kossuth Rádió stúdiójában, most is közvetítjük az eseményt.

Két fő célt tűzött ki Orbán

Ambiciózus terveink vannak, a következő célokat tűztem ki:

  • Inflációt egy számjegyűre kell leszorítani.
  • Nem kerülhetünk azon országok közé, amelynél csökkenni fog a gazdaság, vagyis itt nem lehet recesszió

– mondta Orbán Viktor.

Orbán: A magyar gazdaság köszöni jól van

A magyar gazdaság jól működik, köszöni jól van. Sok a beruházás, egymillió új munkahely jött létre 2010 óta, nincs csődhullám – sorolta Orbán. Vannak nehézségeink a magas energiaárak miatt, de ezt kezelni tudják a cégvezetők, tulajdonosok – ismerte el. Orbán arra számít, hogy nőni fognak a reálbérek a következő két évben.

Orbán: Sose voltak még ilyen pénzügyi tartalékaink

Magyarországnak sose voltak olyan pénzügyi tartalékai, mint most januárban – állította Orbán, aki szerint brüsszeli pénzek nélkül is boldogulunk. “Ez frusztrálja Brüsszelt és emiatt ütik a gyerekeinket” – jelentette ki a kormányfő.

Erasmus-ügy: ha Brüsszel nem fizet, a kormány fizet

A következő kérdés az Erasmus-programról szól, az EU ugyanis nem ad pénzt összeférhetetlenség miatt az alapítványi formába átszervezett egyetemeknek, így az Erasmusra sem. Hogyan készüljenek tehát az egyetemisták?

– Ugyanúgy készüljenek, ahogy eddig, a hallgatók a jövőben is mehetnek majd külföldi egyetemekre. A magyar diákok nem fognak kárt szenvedni. Ha Brüsszel nem fizeti ki az ösztöndíjakat, akkor majd mi kifizetjük – ígérte Orbán, aki nemzeti érdeknek nevezte, hogy okos diákjaik legyenek.

Orbán szerint Brüsszel bosszút áll a magyar fiatalokon.

Fékezné a szankciókat

Nem tudjuk megváltoztatni, másik pályára állítani az uniós szankciókat – mondta Orbán, aki szerint a magyaroknak és így neki is csak arra van ereje, hogy fékezze a kártételt, és időnként vétózzon.

Az energiaárak és az infláció is jelentősen csökkenne a szankciók eltörlésével – vélte Orbán.

Veszélyek időszaka

Orbán Viktor szerint beléptünk a veszélyek időszakába. A pandémia után háború jött, azután energiaválság, rossz szankciók, ennek hatására infláció, és itt van még a migráció is. Folytatják a rezsivédelmet.

A rendőrtragédiával kezdték

Az első kérdés az esti rendőrgyilkosságról szólt. Orbán Viktor szerint borzalmas tragédia történt.

Együttérzésünket fejezzük ki a meggyilkolt rendőr hozzátartozói felé – mondta a miniszterelnök. Szerinte a tegnapi esetből is látszik, hogy a rendőri munka veszélyes munka, de mivel igen ritka a tegnap esti, rendőrgyilkossággal végződő, újbudai eset, a rendfenntartók jól végzik a munkájukat.

Olvasói sztorik