Belföld

Bíróság elé áll a norvég tiszt, aki a kikötőben süllyesztette el a haditengerészet fregattját

MTI
MTI

Az osló-i bíróság előtt tagadta a norvég haditengerészet egyik tisztje, egy korábbi hajóparancsnok, hogy a saját gondatlansága vezetett a Helge Ingstad fregatt és egy olajszállító tartályhajó összeütközéséhez, majd hadihajó elsüllyedéséhez.

A bíróságon hétfőn kezdődött el annak a tengerésztisztnek a pere, akit azzal vádolnak, hogy ő okozta 2018-ban a hatalmas anyagi károkat okozó balesetet – írta meg a Reuters.

Becslések szerint a felborult Helge Ingstad pótlása mintegy 13 milliárd norvég koronába, azaz mintegy 1,3 milliárd dollárba kerülhet. Öt éve a fregatt és a megrakodott Sola TS nyersolajszállító hajó ütközése egy jelentős északi-tengeri olajterminál közelében a norvég kőolajtermelés egy részének leállítását is kiváltotta. A tartályhajó végül sértetlenül úszta meg a balesetet.

A tanúvallomások szerint a hadihajón szolgáló matrózok a baleset éjszakáján arra ébredtek, hogy víz ömlött a kabinjaikba. Hiába próbálkoztak mentéssel, a hajó gyorsan elsűllyedt. A most vád alá helyezett tengerésztiszt volt a Helge Ingstad parancsnoka.

A vádirat azonban egyértelműen a tisztet hibáztatja: nem volt elég óvatos, és nem tette meg a szükséges óvintézkedéseket.

A két hajó közötti kommunikációról készült felvételeken hallatszik, hogy a lassú Sola többször kérte a gyorsabb fregattot, hogy változtasson irányt, különben összeütköznek. A kérést a haditengerészet hajója elutasította, mert attól tartott, hogy túl közel kerül a parthoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik