Belföld

Öt évet kapott a győri diák, aki egy hármas miatt majdnem halálra késelte a tanárát

Első fokon öt év, fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte a Győri Törvényszék azt a 17 éves diákot, aki egy matekhármas miatt késsel többször megszúrta és majdnem megölte a tanárnőjét – adta hírül közleményében a Győri Fellebbviteli Főügyészség.

A fiú a győri Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Technikumban tanult, a beszámoló szerint az eset előtt soha nem volt probléma a magatartásával, tanulmányi eredményei kiemelkedőek voltak. győri középiskolában tanult. A szintet azonban egy idő után egyre nehezebben tudta teljesíteni, ez pedig fizikai és lelki problémákba torkollott nála.

2019. december 5-én egy matekdolgozatára hármast kapott, amit azon túl, hogy gondot jelentett, hogy elmondja a szüleinek, annyira igazságtalannak érzett, hogy a tanóra végén elővette a zsebkését és a padtársa előtt kijelentette, hogy meg fogja szúrni a tanárnőt.

A tettet később végre is hajtotta. A pedagógus fizikaórát is tartott az osztálynak a nap folyamán, ekkor a diák az asztalához ment azzal, hogy valamit mutatni szeretne neki a füzetében, majd amikor a tanárnő olvasni kezdett, elővette a kést és megszúrta a hátát. Az erőszakot ezután is tovább folytatta: a tanárnő fájdalmában a földre rogyott, mire a diák mellé guggolt és kétszer a pedagógus nyaka és a mellkasa irányába szúrt, amit a nő karjaival hárított. Az osztálytársak megrémültek, néhányan azonban szerencsére időben a tanárnő segítségére siettek és véget vetettek az ámokfutásnak. A pedagógus súlyos, közvetetten életveszélyes sérülést szenvedett.

A bíróság közfeladatot ellátó személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt ítélte a fiút 5 év szabadságvesztésre, mellé pedig 2 év közügyektől eltiltást is kiszabott. Az ügyész súlyosbításért, a fiú és védője enyhítésért fellebbezett, így az ítélet nem jogerős. A vádhatóság indoklásában jelezte, hogy a diák cselekménye súlyosabb, mivel előre kitervelten, aljas indokból követte el, s kiemelte azt is, hogy a pedagógusok sérelmére elkövetett bűncselekmények egyre gyakoribbak, erre is figyelemmel az élet elleni bűncselekmény miatt súlyosabb büntetés indokolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik