Belföld

Gyermekorvosok egyesülete: január végéig biztosan nő a megbetegedések száma

Rosta Tibor / MTI
Rosta Tibor / MTI

December elején rendkívül nagy számban jelentkeztek szülők és gyermekeik influenzaszerű vírusfertőzésekkel. A hosszú téli szünet viszont jelentős mértékben lassította a vírusok terjedését

– mondta el az InfoRádiónak a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Havasi Katalin szerint viszont a hétfői rendelésen ismét sok kisgyermek jelent meg, több édesanya jelezte az influenzaszerű tünetek megjelenését. Január végéig várhatóan folyamatosan emelkedni fognak az esetszámok.

Beszélt arról is, hogy a betegek többsége a legfiatalabb korosztályból kerül ki. Gyakrabban és súlyosabban betegednek meg a kisded korúak, a bölcsődések, illetve az óvodás korcsoportból a kisebbek. Ráadásul a gyerekek gyógyulása akár két hétig is elhúzódhat.

Mint mondta, fontos, hogy a tünetek jelentkezése esetén nem szabad a gyermeket óvodába és iskolába vinni, különben a betegség nagy eséllyel elhúzódik. Ha az első pillanattól ágynyugalomban, de szobahőmérsékleten marad a gyermek, és gondoskodunk a folyadékbeviteléről, akkor néhány nap alatt túl lesz a betegségen szövődmények nélkül.

Emellett továbbra is érdemes beadatni az influenza elleni oltást, amely nemcsak a vírusokkal szemben véd, hanem a szövődmények kialakulását is csökkenti –tette hozzá az egyesület elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik