Belföld

Újra itt a lex Schadl, az LMP a kormánypártokat teszteli

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Keresztes László Lóránt szerint az ártatlanság vélelme fontos, de a börtönből nem tölthető be ilyen fontos poszt.

Keresztes László Lóránt a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) székházánál arra kereste a választ, miért védi a Fidesz Schadl Györgyöt. Az LMP politikusa videójában felidézte a Schadl–Völner-ügy főbb állomásait, illetve azt, hogy még mindig a kar elnöke az az ember, akit a bíróság szerint a legkorruptabb végrehajtónak lehet nevezni.

Mint mondta, korábban erről Répássy Róbert igazságügyi államtitkár is azt mondta, ez nem elviselhető helyzet, a kormánypárti képviselők mégis elutasították törvényjavaslatát.

Szerinte felháborító, hogy a végrehajtók decemberi közgyűlésén a börtönben ülő Schadl György leváltása fel sem vetődött, amire hiába kért, nem kapott magyarázatot a kartól, ezért újra benyújtotta törvényjavaslatát „a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvénynek a hivatali korrupcióval szembeni hatékonyabb fellépést célzó módosításáról” címmel. Célja továbbra is Schadl György elmozdítása a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) éléről.

Keresztes László Lóránt abban bízik, a kormánypártok ezúttal már megszavazzák javaslatát, akkor ugyanis az elnök azonnal elveszíti hivatalát. A javaslat a Magyar Bírósági Végrehajtói Karnak semmilyen mérlegelési jogot nem hagyna, bevezetné ugyanis a kizárás intézményét, amelyet az elnökségnek – akadályoztatása esetén a közgyűlésnek – haladéktalanul el kell rendelnie, ha utóbb vetődik fel olyan körülmény, amely már a megválasztását is kizárta volna.

Kapcsolódó
Benyújtották a lex Schadlot, elmozdítanák a fővégrehajtót
Keresztes László Lóránt szerint az ártatlanság vélelme fontos, de abból sem következik, hogy valaki a börtönben is megtarthassa a fontos posztját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik