Belföld

„Amerre az 5-ös busz nem jár, én oda nem megyek”

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

„Amerre az 5-ös busz nem jár, én oda nem megyek”

Budapest egyik leghosszabb útvonalú járata az 5-ös busz, amely mindkét irányban közel 19 kilométert tesz meg Pasaréttől a belvároson át egészen Rákospalotáig 48 megállón át. Felszálltunk rá mi is, hogy ne csak rengeteg különböző hátterű és korú utassal találkozzunk, de még olyannal is, aki évtizedek óta csakis ezen a vonalon utazik.

A mai (2008-ban meghosszabbított) 5-ös járat Budapest egyik leghosszabb buszvonala, a budai Pasaréti tér és a rákospalotai Kossuth Lajos utcai végállomása közötti 19 kilométert közel egy óra alatt teszi meg. Csúcsidőben 8-9 percenként közlekedik, ezzel ugyan nem tartozik a legsűrűbb járatok közé, de a több nagy csomópontot is átszelő útvonalak egyik legjobb példája, közvetlen kapcsolatot biztosít a metróhálózattal közvetlenül ki nem szolgált városrészek között.

 

Adrián Zoltán / 24.hu

Attila 21 éves volt, amikor több mint 30 évvel ezelőtt felvették buszsofőrnek. Gyakorlatilag egész életében buszt vezetett, jó ideje már az 5-ös vonalán jár. Egy műszak nyolcórás, ezalatt háromszor teszi meg a körülbelül kétórás oda-vissza utat.

 

Adrián Zoltán / 24.hu

Éva tanárnőként dolgozott a nyugdíjas évei előtt. Amióta a Gábor Áron utca környékén él, rendszeresen jár az 5-össel, általában a Pasaréti térre vásárolni, de időről időre meglátogatja barátnőjét is Rákospalotán.

 

Adrián Zoltán / 24.hu

Zsuzsa nyugdíjas közgazdász. Cirka 50 éve utazik ezzel a busszal, mégpedig saját bevallása szerint kizárólag ezzel. Bármi elintéznivalója van, legyen az bevásárlás, szórakozás vagy találkozás az ismerősökkel, barátokkal, azt úgy szervezi, hogy ne kelljen más járatot igénybe vennie. Egyszer valaki a családban megkérdezte: ,,Zsuzsa nem Görögországban van?” Mondták, de igen. ,,Oda is jár az 5-ös busz?” – kérdezték meglepetten.

 

Adrián Zoltán / 24.hu

Vera koncerteket fotóz, illetve vágóasszisztensként dolgozik. A Városmajor megálló környékén lakik, mostanában minden nap ott száll fel és indul munkába, majd 24 megállón keresztül buszozik egészen a Fűrész utcáig, de már gyerekkora óta rendszeresen utazik ezen a járaton. Akkor Pasaréten laktak, ahonnan a Széll Kálmán térig járt vele.

 

Adrián Zoltán / 24.hu

Adri, aki marketingterületen dolgozik, napi felhasználó: munkába utazik a busszal a Mikó utcától a Ferenciek teréig, de néha hosszabb útra is vállalkozik, amikor az édesanyját látogatja meg. Szereti ezt a járatot annak ellenére is, hogy szerinte sokszor késik.

 

Adrián Zoltán / 24.hu

Violetta az Erzsébet hídtól nem messze lakik, a mindennapos munkába járáshoz használja az 5-ös buszt. Pénztárosként dolgozik, ezért szinte mindig a csúcsidőt fogja ki, amikor rengetegen vannak a buszon.

 

Adrián Zoltán / 24.hu

Bogi fogtechnikusként dolgozik Zuglóban, így minden nap utazik ezen a vonalon. Reggel 5 órakor kell útnak indulnia – ennek előnye, hogy ilyenkor kevesen vannak még a buszon.

 

Adrián Zoltán / 24.hu

Dávid (Cica) a Blaha közelében lakik és szakácsként dolgozik egy környékbeli bisztróban, így dolgozni többnyire gyalog jár, de havonta egyszer felkerekedik, és az 5-össel meglátogatja nagymamáját Zuglóban.

 

Adrián Zoltán / 24.hu

Zsófi még egyetemista, reményei szerint szőlész-borász mérnök lesz. Az 5-öst iskolába járáshoz használja leginkább, és mivel a mostohahúga is ezen a vonalon lakik, őt szokta még meglátogatni vele. Mindig visz magával valami olvasnivalót, hogy ne unatkozzon a hosszas BKV-zás alatt.

 

Adrián Zoltán / 24.hu

Tiborral az Erzsébet királyné útja megállónál találkoztam, korábban egy gyógyszertárban dolgozott, ma már nyugdíjas. Néha, ha nincs kedve sétálni, akkor felszáll egy-két megállóra. Budára szokott még járni ezzel a járattal, ha a Déli pályaudvarról utazik valahova, illetve alkalmanként a barátait látogatja meg a Városmajornál.

 

Adrián Zoltán / 24.hu

Szilvia a Budapesti Műszaki Egyetem közbeszerzési igazgatóságán dolgozott, mielőtt főállású anyuka lett. Ugyan csak két megállót, de minden nap jár ezen a vonalon a Nagy Lajos király útjától, hogy nagyobbik gyermekét bölcsődébe vigye, illetve néha meglátogatja a szüleit a Széll Kálmán térnél. Az alacsonypadlós buszok nagy könnyebbséget jelentenek neki a babakocsival.

 

Adrián Zoltán / 24.hu

Gergely informatikus. A zsúfoltsága miatt kimondottan nem kedveli az 5-ös buszt. Viszonylag ritkán, heti 2-3 alkalommal jár vele, amikor a barátnőjénél tölti az éjszakát és onnan indul munkába, akkor nyolc megállón keresztül utazik.

 

Adrián Zoltán / 24.hu

Sári három éve közlekedik rendszeresen ezen a vonalon, abba az iskolába, ahol pedagógusként dolgozik a Blaha Lujza tér környékén. Emellett akkor is erre a buszra száll, ha ügyet kell intéznie, vagy baráti találkozóra igyekszik. Miskolcról költözött a fővárosba, ahol most a Miskolci utca megállónál lakik.

 

Adrián Zoltán / 24.hu

Ildikó harminc éve lakik a Kossuth utca, lakótelep megállónál. Mára már nyugdíjas, korábban a MÁV-nál dolgozott humán területen. Amikor ide költöztek, az 5-ös még nem közlekedett idáig, 2008-ban vonták össze más vonalakkal, így került a lakóhelyéhez a végállomása. Azóta többnyire a belvárosba utaznak vele, vagy időnként a Nyúl utcai rokonokhoz.

 

Adrián Zoltán / 24.hu

Attila harmincöt éve dolgozik a Szerencs utcai víz-, gáz-, fűtés- és szerelvényboltban eladóként. Az 5-öst csak akkor használja, ha az autójával probléma van – amikor találkoztunk, három hete szervizben volt. A Blaháig megy, ott átszáll. Alapvetően szeret buszozni, de azért kocsival kényelmesebb.

 

Adrián Zoltán / 24.hu

Mártával, aki két éve költözött Budapestre, hogy főállású nagymama lehessen, az Epres sor megállónál találkoztam. Amióta itt él, gyakran száll az 5-ös buszra, hogy bejusson a belvárosba látogatóba, bevásárolni vagy különböző programokra, de van, hogy csak az egy megállóra lévő szupermarketig megy el vele.

Olvasói sztorik