Belföld

Az év képei válogatásunk meséli el, mennyi mindennel birkóztunk meg 2022-ben

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Az év képei válogatásunk meséli el, mennyi mindennel birkóztunk meg 2022-ben

Az idén 51 435 képpel bővült fotóarchívumunk. 2022 elején az országgyűlési választás kampánya igényelte a legtöbb energiát és koncentrációt fotósainktól, majd az, hogy miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, ukránok tömegei hagyták el otthonukat a háború elől menekülve Magyarországon át. Nyáron az aszály miatt mozaikosra repedezett földek képe tárult elénk, az utcákon pedig megjelentek a kormány döntéseivel szemben tüntetők. Fotóriportereink képeiből válogattunk.

Bár a világban 2022 az Ukrajna elleni orosz invázió miatt marad emlékezetes, idehaza sem telt eseménytelenül. Áprilisban a Fidesz ismét kétharmados többséget szerzett az országgyűlési választáson, így Orbán Viktor újraválasztásakor büszkén mondhatta, hogy „Megvédjük a családokat, megvédjük a rezsicsökkentést!”. Néhány hónappal később azonban módosították a rezsicsökkentés szabályait, a kata szigorításával számos kisadozó került szorult helyzetbe, a tanárok tiltakozására pedig elbocsátásokkal válaszolt a kormányzat – az utóbbi két intézkedés miatt számos tüntetést tartottak. De a politikai események, demonstrációk mellett az idén is bemutattuk olvasóinknak hétköznapi emberek nem hétköznapi tevékenységeit, sőt a nyári szárazság rémisztő képeit is.

Farkas Norbert / 24.hu Hernádkaki otthonában pihen egy asszony január 5-én. A sztrókja után a lánya vállalta magára gondozását. Az év elején látogattunk el a Miskolc melletti településre, hogy felmérjük a választás előtti közhangulatot.

 

Marjai János / 24.hu Nagy erőkkel szállta meg a Nemzeti Adó és Vámhivatal a hajléktalanokat segítő Oltalom Karitatív Egyesület irodáit február 21-én költségvetési csalás gyanújával. Pattanásig feszült a hangulat a Dankó utcában, ahol az újságírók és a fotóriporterek az ablakon, Iványi Gábor és több politikus végül a kapun át jutott be a területre. Iványi azt mondta, mivel a NAV-osok nem mutatták meg, milyen felhatalmazás alapján kutakodnának az irodáikban, ezért ragaszkodott hozzá, hogy a sajtó jelenlétében végezzék a munkájukat.

 

Farkas Norbert / 24.hu Február 24-én Oroszország megtámadta Ukrajnát. A háború kitörésekor tömegek csomagolták otthonukat bőröndökbe, és lépték át a határt, hogy biztonságban tudhassák családjukat. Képünk február 25-én készült Beregszászban.

 

Mohos Márton / 24.hu A Békemenet eleje az idén Gáspár Győzővel egészült ki. Március 15-ei nyilvános politikai állásfoglalása után Győzike részt vett a Fidesz eredményváró rendezvényén is a Bálnában, és kérte felvételét a kormánypártba.

 

Marjai János / 24.hu Orbán Viktor beszéde március 15-én a Kossuth téren.

 

Varga Jennifer / 24.hu Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt az ellenzék március 15-ei nagygyűlésén a Műegyetem rakparton.

 

Varga Jennifer / 24.hu A Mi Hazánk Mozgalom eredményváróján emelik a magasba poharukat Dúró Dóráék a Budapest Kongresszusi Központban április 3-án este. A radikális párt bejutott a parlamentbe, az országos listáról hat képviselői mandátumot szerzett.

 

Mohos Márton / 24.hu Pocsolyába süllyedő plakátok a választást elveszítő ellenzék eredményváró rendezvényén a városligeti műjégpályán április 3-án.

 

Varga Jennifer / 24.hu Törteliné Breznay Klára festőművész jakabszállási tanyáján április 26-án. Riportunkban beszámoltunk arról, hogy tavaly decemberben rendőrök, vadászok és kormányhivatali alkalmazottak érkeztek egy azonnal végrehajtható leölési határozattal a birtokra, és két óra elteltével az összes birka és kisbárány – legalább hatvan racka juh – halott volt. Az eljárást szomszédok és vadászok bejelentése alapján azzal indokolták, hogy a villanypásztor nem működött, a juhok nem voltak nyírva, és az ellenőrzések alkalmával az ügyfél nem volt együttműködő.

 

Farkas Norbert / 24.hu Vilmos 19 évesen egy kocsmai verekedés során megölt egy rendőrt, aki egykor osztálytárs és jó barátja volt. Húsz év börtön után, 2005-ben szabadult, az utcára került, majd a főváros határában egy kunyhóban próbált szerencsét. Képünk május 4-én készült a hálószobájában, ahol egy színváltó ledlámpa adja a hangulatvilágítást.

 

Mohos Márton / 24.hu Olena öleli át fiát Monoron, egy menekülteket befogadó család otthonában április 29-én. A ház riportunk megjelenéséig 129, a háború miatt otthonukat elhagyó ukrán ember számára biztosított menedéket. Fotóriporterünk tovább követte a család életét: egészen október végéig fogadták a rászorulókat, ellátásukból oroszlánrészt vállalt a magyar-francia édesanya Katia Fuchey. Összesen 231-en fordultak meg náluk a nyolc hónap alatt.

 

Farkas Norbert / 24.hu Egy modern nagyvárosnak több rejtett rétege van, mint amennyit a benne élők a mindennapok során látnak belőle. De a titkos helyekre jellemzően csak azok juthatnak be, akik ott dolgoznak. Egy ilyen helyen mi is jártunk: Tóth Bencével, a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. munkatársával vettük szemügyre a Budapest alatt futó csatornahálózatot május 11-én.

 

Marjai János / 24.hu Novák Katalin államfői beiktatása a Kossuth téren május 14-én. A Fidesz politikusa 44 évesen az ország első női köztársasági elnöke lett.

 

Mohos Marton / 24.hu Berki Krisztián búcsúztatása a Farkasréti temetőben május 26-án. A 41 évesen meghalt korábbi futballista, cégvezér és médiaszereplő-influenszer történetét megannyi botrány és címlap kísérte. A rendőrség tájékoztatása szerint kábítószergyanús anyagokra bukkantak a lakásán, ahol a holttestére a 9 éves lánya talált rá.

 

Mohos Márton / 24.hu A vas-oxiddal szennyezett Sajó egy része rozsdaszínűre színeződött, és egy 20 kilométeres szakaszon teljesen kipusztult a folyó élővilága is. A vizsgálatok kimutatták, hogy Szlovákiában a folyó vizében a vas mennyisége tizenkétszer volt magasabb a határértéknél, továbbá megemelkedett a mangán-, szulfát- és arzén szintje is, miután három hónapon át akadálytalanul ömlött bele egy bezárt bányából a szennyvíz. Képünk május 28-án készült Alsósajónál.

 

Varga Jennifer / 24.hu Újra Budapesten rendezték meg a FINA vizes világbajnokságot. Az első magyar aranyérmet Milák Kristóf nyerte 200 m pillangón, és 39 századot faragva idején világcsúcsot is úszott június 21-én. Képünkön a magasba emeli aranyérmét, amit pár nappal később a 100 méteres férfi pillangóúszás aranyával toldott meg. A június 17. és július 3. között megrendezett esemény képeiből készült galériánk itt érhető el.

 

Farkas Norbert / 24.hu Aki evezett valaha a Duna észak-magyarországi szakaszán, alighanem kikötött Dunabogdányban. És ha kikötött, akkor ismeri Brazilt, a szabadstrand területfelügyelőjét, aki úszómester, gondnok és rendész egy személyben. Orsós György betekintést nyújtott otthonába, és munka közben is lencsevégre kaphattuk június 29-én.

 

Szajki Bálint / 24.hu A Kétfarkú Kutya Párt szervezett tüntetést és hídlezárást az Erzsébet hídra a katatörvény módosítása miatt július 14-én.

 

Adrián Zoltán / 24.hu A kiszáradt Vekeri-tó medre július 14-én Debrecen mellett. Bár a Vekeri-tó, illetve aez rdőspusztai tórendszer kiszáradásának is van köze a klímaváltozáshoz, némileg mégis kilóg a sorból. Például azért, mert alig ötvenéves mesterséges tavakról van szó, amik nem először száradnak ki, és amelyekről már a tervezésük idején lehetett tudni, hogy gondok lesznek a vízellátásukkal.

 

Farkas Norbert / 24.hu Oros Károly kisújszállási gazdálkodó a szárazság miatt mozaikosra repedezett termőföldjén, körülötte száradó napraforgók július 15-én. Az idei nyár szárazsága elérte a mezőgazdasági területeket is. Riportunkban Károly segítségével mutattuk be, hogy irtózatosan nagy takarmányhiánnyal küzd az Alföld az aszály és a száguldó árak miatt.

 

Farkas Norbert / 24.hu Július 16-án délután ismét tüntetést tartottak Budapesten, ez alkalommal az ellenzék korábbi miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester szervezésében. A rendezvény után egy időre lezárták a Margit hidat, majd több órán keresztül a belvárosban vonult a tömeg.

 

Varga Jennifer / 24.hu Hátsó füves futballmentő túra Olaszliszkán július 16-án. Cikkünkben képekkel és a hozzájuk írt minitörténetekkel beszéltük el a tizenhat éve történt tragikus gyilkosság közösséget sújtó következményeit.

 

Adrián Zoltán / 24.hu A Szent György-hegyen található telek augusztus 25-én. A Balaton-felvidék több lokálpatriótájával is arról beszélgettünk arról, mi ment félre a térségben, menthető-e még a környezet és a miliő, és hogyan fest majd a táj évek múlva.

 

Adrián Zoltán / 24.hu A díszlet Dobrev Klára árnyékkormányának bemutatása előtt szeptember 19-én az Off Kultúrszövőgyár Rendezvényközpontban. A Demokratikus Koalíció elnöksége arra kérte fel a pártelnök, Gyurcsány Ferenc feleségét, hogy árnyékkormányával mutassa meg, van kiút az Orbán-kormány okozta megélhetési válságból.

 

Mohos Márton / 24.hu Szalai Ádám utolsó válogatottbeli mérkőzése előtt hallgatja a Himnuszt a Magyarország–Olaszország Nemzetek Ligája találkozót megelőzően a Puskás Arénában szeptember 26-án. Kollégánk, Mohos Márton ezzel a képével elnyerte a második helyért járó díjat az idei Magyarország 365 fotópályázaton.

 

Mohos Márton / 24.hu Élőlánc a tanárokért október 27-én a Margit hídon. A diákok végig a Nagykörúton azért alkottak élőláncot, hogy támogassák pedagógusaik követeléseit, és felhívják a figyelmet az oktatási rendszer problémáira.

 

Mohos Márton / 24.hu November 30-án estére tüntetést szervezett az Egységes Diákfront a Belügyminisztérium elé, miután újabb nyolc, korábban polgári engedetlenségben részt vevő fővárosi tanárt bocsátottak el az állásából. Az ősszel összesen tizenhárom tanárt rúgtak ki hasonló okból.

 

Mohos Márton / 24.hu Kígyózó sorok alakultak ki több benzinkút előtt az üzemanyaghiánytól tartó autósokból december 6-án. Aznap késő este rendkívüli Kormányinfón jelentették be, hogy a tájékoztató idején életbe is lépő szabályozás nyomán véget ér a 480 forintos üzemanyag korszaka: az ársapka megszüntetése után a Mol irányárai szerint a 95-ös benzin ára 641 forintra, a dízelé 699 forintra ugrott.

 

Varga Jennifer / 24.hu A 11 éves Luca szendvicset oszt hajléktalanoknak a Budapest Bike Maffia kezdeményezésének részeként. Immáron két éve keddenként és csütörtökönként szüleivel és a Vitamin Kommandó csapatával bringával szelik át a fővárost, hogy az utcákon élőknek szendvicseket és takarókat adjanak. Riportunkban a kiskamasz Lucát követtük végig önkéntes munkája közben.

 

Kiemelt képünkön Török Zoltán jószágával a Csongrád megyei birtokán augusztus 31-én. A nyár végén tanyákon élőkkel beszélgettünk a megélhetésükről, valamint az energia- és rezsiárak növekedéséről.

Olvasói sztorik