Belföld

Hol bujkálhat Kovács Béla?

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

A rendőrség honlapján szereplő adatok szerint továbbra is érvényben van az elfogatóparancs a szeptember végén jogerősen elítélt volt jobbikos európai parlamenti képviselő, Kovács Béla ellen, vagyis mostanáig nem kezdte meg a büntetése letöltését – írja a Mandiner. A portál felidézi, hogy a Kúria bűnösnek mondta ki a volt politikust, akit

  • az Európai Unió Intézményei elleni kémkedés,
  • költségvetési csalás
  • és magánokirat-hamisítás miatt

öt év fegyházbüntetésre, valamint tíz év közügyektől eltiltásra ítélt. Csakhogy a „KGBélaként” emlegetett volt politikus azóta sem kezdte meg a büntetésének letöltését. A Mandiner megkereste az ügyben a rendőrséget, amely az elfogatóparancsot kiadó Budapest Környéki Törvényszékhez irányította a lapot. A bíróság közölte, hogy a törvényszék büntetés-végrejhajtási bírája „az elítélttel szemben hazai elfogatóparancsot bocsátott ki, mivel határidőn belül nem kezdte meg a jogerősen kiszabott szabadságvesztés büntetését, és a börtönbe történő rendőri elővezetése sem járt eredménnyel.”

A lap ezek után feltette a kérdést: adtak-e ki nemzetközi elfogatóparancsot. Válaszában a bíróság közölte, csak ha annak feltételei fennállnak, a rendőrség erre vonatkozó információját követően bocsáthat ki nemzetközi elfogatóparancsot. Ám az adott személy vonatkozásában ilyen hivatalos tájékoztatás még nem érkezett, „az ügyben jelenleg még nem merült fel olyan adat, amely alapján a más országból történő kiadatási eljárást kezdeményezni lehetne”.

Mindez azért érdekes – jegyzi meg a Mandiner –, mert sajtóhírek szerint az egykori politikus idén januárban még Oroszországban tartózkodott, és ha jelenleg is ott él, akkor a kiadatása sem lenne egyszerű procedúra, sőt, ha ott marad, Kovács Béla akár meg is úszhatja a fegyházat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik