Belföld

Kiderült, mekkora különadót fizet a Richter

A hazai tőzsde zárása után, pénteken éjjel jelent meg az új kormányrendelet a Magyarországon termelő gyógyszergyártók árbevétel-arányos különadójáról, ami a legnagyobb hazai gyógyszergyártóként a Richtert érintheti a leginkább.

A Budapesti Értéktőzsde nemrég közzétette, hogy mekkora adóteher fog vonatkozni a cégre, az extraprofit adókról szóló kormányrendelet alapján a társaság 2022-ben várhatóan

28 milliárd forint gyógyszertartási különadót fizet majd az államkasszába.

A befektetők kimondottan élesen reagáltak a váratlan fejleményre: jelenleg 4,7 százalékos mínuszban van a Richter jegyzése, a mélyponton közel 6 százalékos zuhanást is láthattunk.

Jelenleg a Richternek van a legnagyobb forgalma a magyar tőzsdén: az átlagos forgalomnál jóval nagyobb volumen mellett adják a befektetők a gyógyszergyártó részvényét, ma egyelőre az OTP-ét is meghaladva.

Az Orbán Viktor által már szignózott, pénteken hatályba lépett kormányrendelet lényege, hogy „a gyógyszergyártó a 2022. és a 2023. adóévre vonatkozóan az e §-ban foglaltak szerinti különadó megállapítására, bevallására és megfizetésére kötelezett”.

Az új különadó a gyógyszerkészítmény-gyártó és a gyógyszeralapanyag-gyártó vállalatokat sújtja, a többi szektorális adóhoz hasonlóan sávos rendszerben.

(Portfolio)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik