Belföld

Baranyi Krisztina az Alkotmánybírósághoz fordul a Fudan-népszavazás elkaszálásának ügyében

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Ferencvárosi helyi népszavazást kezdeményezett a kínai Fudan egyetemről a kerület polgármestere, Baranyi Krisztina, azonban a Fővárosi Törvényszék elkaszálta a kezdeményezést. Így jelenleg egyetlen népszavazásra bocsátandó érvényes kérdés sincs a 2021 nyarán nagy vihart kavaró Fudan-ügyben, miután az Alkotmánybíróság már korábban lesöpörte az asztalról az ellenzék országos referendumkezdeményezését.

A törvényszék határozata ellen további jogorvoslatnak helye nincs, viszont a közzétételt követő nyolc napon belül alkotmányjogi panaszt lehet benyújtani miatta az Alkotmánybíróságnak, amelynek 30 napja van dönteni.

Természetesen fellebbezünk

reagált a hírre Baranyi Krisztina.

A Facebookon közzétett bejegyzésében azt írja, hogy a sajtóból értesült a bíróság döntéséről, ráadásul miután a kézhezvételtől számítva nyolc napjuk van alkotmányjogi panasszal élni, az ünnepek alatt kell előkészíteni a fellebbezést.

Az újságcikk alapján a Törvényszék azért tagadta meg a hitelesítést, mert az előzőleg a helyi választási bizottság által jóváhagyott népszavazási kérdés nem eléggé egyértelmű. Gyakorlatilag ugyanerre hivatkozik a Törvényszék abban a döntésében, amelyikben viszont a másik népszavazási kérdésünk korábbi elutasítását jóváhagyta. Honnan tudja a T. Bíróság, hogy mire képes az átlagos tájékozottságú választópolgár?

– fogalmaz Baranyi.

A polgármester emlékeztet: Orbán Viktor a 2021 június 10-én tartott Kormányinfón kijelentette, hogy népszavazás fog dönteni a Fudanról, de azóta a fideszes többségű Országgyűlés megakadályozta, hogy a választások napján legyen a Fudanról népszavazás.

Hozzáteszi: az országos népszavazást a különböző szintű bíróságok kaszálták el,

a budapesti népszavazás mögül pedig az ellenzéki pártok hátráltak ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik