Belföld

Elmeszelte a bíróság Baranyi Krisztina kérdését, nem lesz népszavazás a Fudanról

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Orbán Viktor az évzáró, december 21-i kormányinfón a kínai állami tévé témába vágó kérdésére válaszolva kijelentette: még mindig napirenden van a budapesti Fudan Egyetem ügye.

A kínai elitegyetemről kiírt országos népszavazást, ahogy minden ellenzéki referendumkezdeményezést, elkaszálták, ebben az esetben az Alkotmánybíróság, de helyi népszavazást még ki lehetett volna írni. A hvg.hu cikke szerint Fővárosi Törvényszék három magánszemély felülvizsgálati kérelmét vizsgálva döntést hozott a főváros IX. kerületébe tervezett Fudan-beruházást blokkolni kívánó ferencvárosi helyi népszavazás ügyében, és kimondta

az előzőleg a helyi választási bizottság által jóváhagyott népszavazási kérdés nem eléggé egyértelmű, így a bíróság megváltoztatta a döntést és megtagadta a referendum kérdésének hitelesítését.

Előzőleg a helyi választási bizottság két döntést hozott, mivel Baranyi Krisztina polgármester két népszavazásra javasolt kérdést is benyújtott szeptember végén: az egyik kérdés a kerületi ingatlanok átadását, a másik az eredeti tervtől, a Diákváros építésétől eltérő beruházás megvalósítását gátolná. Október végén a IX. kerületi helyi választási bizottság csak az utóbbit, vagyis azt a kérdést minősítette népszavazásra bocsáthatónak, ami arra irányul, hogy önkormányzati terület ne kerüljön se az állam, se az egyelőre még nem is létező Fudan Egyetem fenntartására létrehozott Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány tulajdonába vagy használatába.

Ezt kaszálta most el a másodfokú fórumként eljáró Fővárosi Törvényszék, így

most éppen egyetlen népszavazásra bocsátandó érvényes kérdés sincs a 2021 nyarán nagy vihart kavaró Fudan-ügyben.

A törvényszék határozata ellen további jogorvoslatnak helye nincs, viszont a közzétételt követő nyolc napon belül alkotmányjogi panaszt lehet benyújtani miatta az Alkotmánybíróságnak, amelynek 30 napja van dönteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik