Belföld

Holoda Attila: Az uniós gázársapka nem lesz közvetlen hatással a magyar gázárakra

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Az ársapkának a hosszú távú szerződésekre, és így a magyar gázárakra nincs közvetlen hatása – fejtette ki az RTL Híradónak Holoda Attila energetikai szakértő.

Mivel mi még a nyári időszakban töltöttük fel a földgáztárolóinkat és jelenleg a földgáztárolókból egy nagy mennyiség kerül be a napi fogyasztásba, nagyjából 65-70 százalék körüli mennyiség, ebből az úgynevezett drága áron betárolt gázból kerül a lakossághoz és az ipari fogyasztókhoz. Ebből következően ennek direkt és közvetlen hatása biztos, hogy nem lesz

– nyilatkozta Holoda.

Mint ismert több hónapos vita után hétfőn megszületett a tagállamok közötti megállapodás az uniós gázársapkáról. A soros cseh elnökség érvelése szerint az unió nem hagyja, hogy bárki fegyverként használja az energiát.

A tagállamok közül egyedül Magyarország szavazott az uniós ársapka ellen, de az elfogadáshoz elegendő volt a minősített többség.

Szijjártó Péter külügyminiszter szerint áremelkedéshez fog vezetni a lépés, mivel a jelenlegi piacinál magasabb árszint mellett húzták meg a plafont. Hozzátette: ha szükséges, újra tudják tárgyalni a Gazprommal kötött magyar szerződést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik