Nagyvilág europoli

Megszületett a megállapodás az uniós gázársapkáról

MTI/EPA-PAP/Marcin Bielecki
MTI/EPA-PAP/Marcin Bielecki

Több hónapos vita után hétfőn megszületett a tagállamok közötti megállapodás az uniós gázársapkáról – vette észre a Portfolio a cseh elnökség bejelentését a Twitteren.

Az Európai Bizottság eredetileg 275 euró/MWh-ra tervezett, a holland TTF gáztőzsde legközelebbi határidős termékére húzott ársapkájához képest a hétvégén már 188 eurós sapkáról folyt az egyeztetés, mígnem ma végül 180 eurós sapkában állapodtak meg a tagállamok – írja a lap.

Egyedül Magyarország szavazott az uniós ársapka ellen.

Az indoklás szerint a rendelet célja, hogy korlátozza az EU-ban a túlzott gázárak olyan epizódjait, amelyek nem tükrözik a világpiaci árakat, ugyanakkor biztosítják az energiaellátás biztonságát és a pénzügyi piacok stabilitását. Jozef Síkela cseh ipari és kereskedelmi miniszter azt mondta, sikerült egy fontos megállapodást találnunk, amely megóvja a polgárokat az égbe szökő energiaáraktól.

Szijjártó Péter már hétfői tárgyalások közben kijelentette, hogy Magyarország elutasítja a gázársapkát. Úgy fogalmazott, „ahelyett, hogy az Európai Unió értelmes kérdésekkel, új energiaforrások keresésével, az infrastruktúra fejlesztésével foglalkozott volna, az elmúlt hónapok a gázársapka körüli szerencsétlenkedéssel mentek el.”

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik