Belföld

Veronai busztragédia: Megkezdte ma a hatéves büntetését egy magyar fogházban a vétkes sofőr

(MTI/EPA/Vigili Del Fuoco)
(MTI/EPA/Vigili Del Fuoco)

Megkezdte a büntetésének letöltését egy magyar fogházban a veronai busztragédiát okozó V. János.

Szabó József, a Fővárosi Törvényszék szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre ugyanis azt mondta, hogy a bíróság a magyar joggal összeegyeztethetőnek tartotta a férfi hatéves fogházbüntetését, amit Olaszországban kapott, és átvette azt.

Ez azt jelenti, hogy a férfi Magyarországon fogja leülni a büntetését, és a szóvivő tájékoztatása szerint ezt meg is kezdte ma. Ebbe természetesen beleszámítanak majd azok a napok amiket letartóztatásban töltött a vétkes sofőr.

V. Jánost a  Veronai Bíróság 2020. június 19-én, majd a Velencei Fellebbviteli Bíróság tavaly november 26-án hat év szabadságvesztésre ítélte közúti emberölés bűncselekménye miatt. Ez idén január 11-én emelkedett jogerőre..

Az olasz ítélet szerint V. János 2017. január 20-án 23 óra 40 perckor egy autóbuszt vezetett 55 személlyel a fedélzetén. A gépjármű az A4-es sztrádán haladt Milánó és Velence között, amikor a sofőr a volán mögött elaludva elveszítette uralmát a busz felett, és fékezés nélkül az autópálya szalagkorlátjának hajtott, majd az egyik autópályahíd pillérének csapódva kigyulladt.

(MTI/EPA/Olasz rendõrség)

A baleset következtében 18-an vesztették életüket, 26-an pedig megsérültek. Az olasz döntés értelmében a sofőr „gondatlanságból, hanyagságból, tapasztalatlanságból és a közúti közlekedésről szóló jogszabályok megsértéséből álló bűnt követett el”. A terhelt magyar állampolgár, ezért a bíróság jelen eljárásában az Európai Unió tagállamaival folytatott bűnügyi együttműködésről szóló törvényben írtak szerint járt el.

A mai ülésen a Fővárosi Főügyészség képviselője a jogerős tagállami ítélet figyelembevételét és megfeleltetését, valamint a büntetés végrehajtásának átvételét indítványozta. A terhelt és védője az ügyészi indítvány teljesítését nem ellenezte. A bíróság a külföldi ítélet megfeleltetése során az elkövetésekor hatályos büntető törvényt alkalmazva megállapította, hogy a terhelt a cselekményét halálos tömegszerencsétlenséget okozva követte el: magatartásával megvalósította a magyar Büntető Törvénykönyv szerinti egyrendbeli halálos tömegszerencsétlenséget okozó közúti baleset okozásának vétségét, amelynek büntetési tétele 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztés.

Mindezek alapján az olasz bíróság által kiszabott 6 év tartamú szabadságvesztést a Fővárosi Törvényszék a magyar joggal összeegyeztethetőnek ítélte és megállapította, hogy az 6 év fogházbüntetésnek felel meg. A végzés végleges.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik