Belföld

Nem követett el bűncselekményt a bébi polgármester, amikor egy falubeli nagycsalád házára licitált, akiket rövid úton utcára tett

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A rendőrség szerint nem követett el bűncselekményt Brunner Imre, aki mindössze 3 millió forintért jutott hozzá egy házhoz a falujában. A nyomozás – amelynek során a falu vezetőjét ki sem hallgatták – megállapította azt is: a jegyző a legjobb tudása szerint végezte az értékbecslést.

Megszüntette a nyomozást a rendőrség a bébi ingatlanárverés ügyében, amelynek során a helyi polgármester, Brunner Imre egyedüli licitálóként szerzett meg egy házat, amelyben egy négygyerekes család élt, amelyet az idén augusztusban ki is lakoltattak – derül ki a nyomozást lezáró, lapunk birtokában lévő határozatból. A büntetőeljárás hivatali visszaélés miatt indult, mivel nem csak etikai, hanem jogi aggályok is felmerültek azzal kapcsolatban, hogy a polgármester a saját településén egy bajba jutott család házát szerezte meg egy végrehajtási eljárás során.

Egyrészt az önkormányzatot a végrehajtó hivatalból értesíti, ha árverésre tűznek ki egy házat, hogy fel tudjanak készülni az ezzel járó szociális krízisre. Másrészt az ingatlan becsértékét a végrehajtási törvény szerint az önkormányzat jegyzője által kiadott adó- és értékbizonyítvány alapján állapítják meg, és mivel a jegyző munkáltatója a polgármester, ez felvethet összeférhetetlenségi kérdéseket. Brunner Imre 3 millió forintos kikiáltási áron vitte el a házat.

A rendőrség a nyomozás során tanúként hallgatta ki

  • az ingatlan eredeti tulajdonosát, Berki Mónikát, akit családjával együtt zsuppoltatott ki a polgármester,
  • továbbá a volt jegyzőt,
  • a szomszédos falu igazgatósági ügyintézőjét,
  • Melczer Roland önálló bírósági végrehajtót,
  • Béb falugondnokát,
  • egy közmunkást,

továbbá egy kivétellel a teljes képviselő-testületet:

  • Számadó Éva alpolgármestert,
  • Kokas Béla képviselőt,
  • Bertalan Károly képviselőt,
  • Rédling Erika képviselőt.

Miközben a teljes bébi képviselő-testületet kihallgatták, Brunner Imre polgármestert nem keresték meg a nyomozók, legalább is a nyomozás megszüntetéséről szóló határozatban az ő nevét nem sorolták fel a nyomozati cselekmények ismertetése során, mindenki másét viszont igen.

BÉB KÖZSÉG HONLAPJA Brunner Imre, Béb polgármestere

Azt, hogy nincs-e feltűnő értékaránytalanság, amikor 3 millió forintra értékelnek egy Veszprém megyei, Pápa melletti faluban levő házat, a rendőrség nem vizsgálta külön.

„Az adó- és értékbizonyítványban szereplő forgalmi érték megállapítása az előírásoknak megfelelően zajlott. Azt a jegyző a legjobb tudása szerint, összehasonlító adatok igénybevételével és az ingatlan szemrevételezésével állapította meg” – olvasható a rendőrség indoklásában, külön kiemelve, hogy a becsérték közléséről szóló iratot Berki Mónika átvette, azonban nem élt végrehajtási kifogással.

Ingatlanhirdetések alapján mi is próbáltuk belőni, mennyit érhet Bében egy 80 négyzetméter körüli, felújítandó ház. Egy év eleji hirdetésben egy nagyjából hasonló méretű és állapotú házat 13,9 millió forintért hirdettek az egyik ingatlanos portálon, annyi különbséggel, hogy ott a telek nagyobb volt. Azóta újabb bébi ingatlanok kerültek piacra: egy 107 négyzetméteres felújítandó házért 17,5 millió forintot kérnek, egy jó állapotú ingatlant pedig 31,4 millióért hirdetnek, vagyis a 3 millió forintos becsérték elég alacsonynak tűnik, még ha az elmúlt fél évben feljebb is mehettek valamennyivel az ingatlanárak.

A rendőrség azonban nem állapított meg feltűnő értékaránytalanságot, és csak annyit rögzítettek, hogy formailag rendben találták az értékbecslést.

Berki Mónika csalódott volt, hogy megszüntették a nyomozást. – Véleményem szerint senki, akiket megkérdeztek a rendőrök a nyomozás során, nem mert szembe menni a polgármesterrel – mondta el a 24.hu-nak. Bár egy másik faluba költöztek, minden nap arra járnak, így láthatják, mi van az egykori házukkal.

Ugyanúgy áll a redőny, ahogyan hagytuk, teljesen elhagyatottan áll a ház

– mondta Berki Mónika, aki annak idején hiába kért némi haladékot Brunner Imrétől, hogy akár bérleti díj fejében maradhassanak az otthonukban, a polgármester ragaszkodott ahhoz, hogy 30 napon belül költözzenek ki.

Kerestük Brunner Imrét, hogy mik a tervei a házzal és miért nem adott haladékot a családnak a kiköltözésre, de szokásához híven nem reagált.

Kapcsolódó
A polgármester csapott le a bajba került család házára, kisgyerekeikkel mehetnek isten hírével
Egy kis Veszprém megyei faluban, Bében elárverezték egy négygyerekes család házát. A vevő, Brunner Imre polgármester haladékot sem ad nekik az ingatlan elhagyására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik