Belföld

Nyomoznak a bébi polgármester árverésen szerzett ingatlana ügyében

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Hivatali visszaélés gyanújával indított eljárást a rendőrség, amiért Brunner Imre bébi polgármester egy falubeli család házát szerezte meg igen kedvezőnek tűnő áron a végrehajtás során.

Nyomozás indult az elhíresült bébi ingatlan-végrehajtás ügyében, miután a falu polgármestere, Brunner Imre egyedüli licitálóként mindössze 3 millió forintért szerezte meg egy négygyerekes család házát.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya

hivatali visszaélés bűntett elkövetése miatt indított nyomozást

ismeretlen tettes ellen – tájékoztatta a 24.hu-t a rendőrség, de további részleteket egyelőre nem közölt az eljárásról.

A feljelentést a ház volt tulajdonosa, Berki Mónika tette két héttel ezelőtt, miután átadta az ingatlant az árverési vevőnek.

A polgármester ingatlanszerzése ugyanis nemcsak erkölcsi, hanem összeférhetetlenségi kérdéseket is felvet, mivel a végrehajtó a területileg illetékes önkormányzat jegyzője által készített adó- és értékbizonyítvány alapján állapítja meg az ingatlan becsértékét, a jegyző munkáltatója pedig a polgármester. Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója szerint a hivatali visszaélés gyanúja mellett más bűncselekmény is felmerülhet, ha feltűnő értékkülönbség van az önkormányzat által megállapított becsérték és a piaci ár között.

– A jelentős eltérésnek a rendőrségi gyakorlat szerint el kell érnie a becsérték száz százalékát, vagyis a piaci ár legalább a duplája kell, hogy legyen a becsült értéknek. Így hárommillió forintos becsérték esetén a hatmillió forintot meg kell haladnia a piaci értéknek ahhoz, hogy ténylegesen felmerüljön a hivatali visszaélés, illetve csalás gyanúja. Ekkora különbség esetén ugyanis nem lehet magyarázni ingatlanpiaci mozgásokkal az eltérést – mondta el korábban Ligeti.

Mohos Márton / 24.hu A polgármesteri hivatal épülete Bében.

Hogy a polgármesternek milyen tervei vannak a házzal, azt nem tudni, mindenesetre egy ingatlanost hatalmazott fel arra, hogy átvegye azt az adósoktól.

– A polgármester nem jött el az átadásra, hanem egy számomra ismeretlen férfit küldött meghatalmazással maga helyett, aki udvariasan engedélyt kért, hogy fotózhasson a házban. Mondtam neki, hogy nyugodtan fotózhat, mert már nem az enyém. Később kiderült, hogy a férfi egy nagy ingatlaniroda vezető munkatársa – mondta lapunknak Berki Mónika.

A házat egyelőre nem hirdették meg, pedig az árulkodó lenne az értékével kapcsolatban. Az ingatlanos cég a honlapján egy szomszéd településen árul egy hasonló méretű, nem sokkal jobb állapotú házat közel 16 millió forintért. Bében jelenleg nincs eladó ház az ingatlanos portálok alapján, de az év elején 13,9 millióért hirdettek meg egy, az elárverezetthez hasonló méretű és állapotú házat, annyi különbséggel, hogy ott a telek nagyobb volt.

Kerestük Brunner Imrét, hogy érdeklődjünk nála a fejleményekről, de cikkünk megjelenéséig ezúttal sem reagált.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik