Belföld

Jogerősen felfüggesztettet kaptak a várpalotai hintabaleset vádlottjai

police.hu
police.hu

Felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a várpalotai hintabaleset két vádlottját a Veszprémi Törvényszék. A borzalmas baleset még 2017 szeptemberében történt egy várpalotai rendezvényen, ahol az egyik vádlott által üzemeltetett két, egyenként 9,4 méter hosszú karral forgó, nyolcszemélyes körhinta egyik karja letörött, a tartóoszlopnak csapódott, majd oldalra lendült.

A hintából két utas kiesett kisfiú életveszélyes, maradandó fogyatékossággal járó koponyasérüléseket szenvedett, és szinte mindet újra kellett tanulnia. A másik fiatal töréses-zúzódásos sérüléseket szenvedett.

Rajtuk kívül több könnyebben sérült utast a rendőrök és a tűzoltók szabadítottak ki a hintából. A vádirat szerint a hinta üzemeltetője számos szabályt megszegett: a berendezést a karok forgatásának lassítására alkalmas fékszerkezet és a hintakarok megfelelő mechanikai biztosítása nélkül működtette.

police.hu

A másik vádlott is több szabályszegést követett el, köztük azt, hogy a megfelelőségi tanúsítványt a mechanikai biztosítás hiányában is kiállította. Az elsőfokú bíróság kettő, illetve három év próbára bocsátotta a két vádlottat.

A z MTI azt írta, hogy a másodfokú ítélet szerint az elsőrendű vádlott nyolc hónap, a másodrendű vádlott pedig tíz hónap felfüggesztett fogházbüntetést kapott. Az ítélet indoklása szerint a hintát úgy üzemeltették, hogy annak ülései nem voltak megfelelő állapotban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik