Belföld

Mi Hazánk: a magyar kormány finanszírozza az ukrajnai háborút

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezi a Mi Hazánk Mozgalom egyik képviselője, hogy a kormány vonja vissza a szomszédos állam működőképességének fenntartásához nyújtott támogatásról szóló döntését, számolt be az MTI.

Dúró Dóra, a parlament alelnöke, a párt elnökhelyettese szerdán tartott sajtótájékoztatójában kijelentette, a rezsiszámláik kifizetésére képtelen magyar családoknál, vállalkozásoknál sokkal jobb helyen lenne ez a mintegy 75 milliárd forintos összeg.

A Mi Hazánk politikusa azt is felvetette,

ezzel a pénzzel a kormány „közvetetten finanszírozza a háborút”, márpedig pártja semmilyen módon nem tud elfogadni semmilyen, „Ukrajna háborús céljait szolgáló pénzügyi támogatást”.

Hozzátette: egy „rendkívül korrupt” ukrán rezsimet támogatna a juttatással a kormány, nem látni garanciát arra, hogy a forrást valóban humanitárius célra fordítják, ahogyan „arra sincsen semmilyen garancia, hogy nem a magyarellenes ukrán politikusoknál fog ez landolni”.

Hétfőn az utolsó rendes idei ülését tartotta az Ecofin, az uniós pénzügyminiszterek tanácsa, ahol tárgyaltak az Ukrajnának szánt uniós segélyről is, amelyet egyedüliként Magyarország nem támogatott. Orbán Viktor miniszterelnök később hamisnak nevezte a magyar vétóról szóló híreket, majd leszögezte: Magyarország kétoldalú alapon kész pénzügyi segítséget nyújtani Ukrajnának, az Európai Unió tagállamait pedig igyekeznek meggyőzni arról, hogy nem a közös hitelfelvétel a megoldás ebben a helyzetben.

Dúró kijelentette, hogy noha Magyarország jelentős támogatást ad a szomszédos országból menekülőknek, Ukrajnában „egy rendkívül felháborító gesztussal” eltávolították a munkácsi várból a turulszobrot.Mint ismert, a Munkácsi Városi Tanács Végrehajtó Bizottságának döntése szerint október 13-án eltávolították a munkácsi várból a város jelképének számító, 2008-ban eredeti formájában helyreállított millecentenáriumi turulszobrot, helyére az ukrán állam kiscímere, az úgynevezett trizub került. Az Országgyűlés Külügyi bizottsága állásfoglalásban ítélte el a magyar nemzeti jelkép eltávolítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik