Belföld

Nem Matolcsy György kérte fizetése brutális emelését

Fülöp Dániel / 24.hu
Fülöp Dániel / 24.hu
Az MNB elnöke arra nem tért ki, elfogadhatónak és indokoltnak tartja-e azt egy olyan helyzetben, amit ő maga minősített válságközelinek.

Vajda Zoltán a Magyar Nemzeti Bank elnökét kérdezte arról, ki kérte a jegybank vezetőinek fizetésemelését. A szocialista politikus azért fordult Matolcsy Györgyhöz, mert úgy vélte, az őt helyettesítő alelnökétől korábban nem kapott kielégítő választ, amikor értetlenségének adott hangot, hogy

megélhetési válság idején miért van szükség a közpénzből fedezett milliós fizetések emelésére.

Szerinte Virág Barnabás hárított, azt mondta, a döntést kommentálni nem szeretné, de a törvény módosításáról a kormány döntött, azt a parlament fogja megszavazni. Mivel ez arra utal, hogy az MNB vezetőinek fizetésemelését nem az MNB kérte, az ellenzéki képviselő tudni szerette volna, mi indokolja Matolcsy György szerint, hogy

  • havi 5 milliós fizetése tovább emelkedjen? Az MNB teljesítménye, a hazai inflációs helyzet, a kormány gazdaságpolitikája vagy egyéb ok?
  • Mennyiben tartja elfogadhatónak a havi mintegy 1,2 millió forintra rúgó fizetésemelést, amikor a
    méltatlanul alulfizetett tanárok fizetésének emelésére – állítólag – nincs pénze a magyar államnak?
  • Támogatandónak tartaná-e, hogy a pedagógusfizetéseket is az MNB-elnök fizetéséhez kapcsolják?

Matolcsy György válaszában nyilvánvalóvá tette, sem saját, sem a pedagógusok fizetésemeléséhez nincs köze sem neki, sem a jegybanknak. Mint írta, ő a jegybanktörvény alapján a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitása érdekében tehet  ugyan javaslatot a kormánynak jogszabály megalkotására, törvényalkotás kezdeményezésére, de ez sem változtat azon, hogy az Alaptörvény szerint az MNB elnöke az Országgyűlésnél törvényalkotást, így a jegybanktörvény módosítását sem kezdeményezheti.

A jegybanktörvény tartalmazza mindemellett, hogy az MNB feladataival és a pénzügyi közvetítőrendszer működésével kapcsolatos döntések és jogszabályok tervezeteire nézve ki kell kérni az MNB véleményét

– írta, elismerve ezzel, hogy a jegybanktörvény érdemi átszabása előtt, amely tartalmazza saját fizetése emelését is, kikérték a véleményüket. A jogi előírások alapján a törvényt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtotta be, miután azt a Pénzügyminisztérium előzetesen társadalmi egyeztetésre bocsátotta – tette hozzá, majd idézte a törvényjavaslat részletes indoklásából azt, hogy

az MNB elnökének javadalmazását a korábbi rögzített érték helyett az Állami Számvevőszék elnökének az Állami Számvevőszéktől származó havi keresetével egyezően állapítja meg.

Matolcsy György végül jelezte, hogy a pedagógusfizetésekkel kapcsolatban az MNB döntési kompetenciával nem rendelkezik. Arra nem válaszolt, hogy saját fizetésemelését mennyire tartja morálisan elfogadhatónak és indokoltnak egy olyan helyzetben, amit ő maga minősített válságközelinek. 

Noha a jegybankelnök parlamenti irománya ennek éppen ellentmond, a fideszes médiabirodalomhoz tartozó Világgazdaság szerint Matolcsy György hétfőn azért bírálta a kormány gazdaságpolitikáját, mert a kormánypártok nem támogatták, hogy jegybankelnöki megbízatása élethosszig tartson.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik