Gazdaság

Világgazdaság: Matolcsy György élete végéig jegybankelnök akart lenni, személyes sértettség miatt bírálta a kormányt

Fülöp Dániel / 24.hu
Fülöp Dániel / 24.hu

A kormánypárti médiabirodalomhoz tartozó Világgazdaság úgy tudja, a Fidesz-KDNP egy korábbi frakcióelnökségi ülésén elhangzott: megkereste a frakciót a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felsővezetése, azt kérve, a kormánypártok támogassák, hogy a jegybankelnök megbízatása élethosszig tartson. A frakció ezt nem támogatta, ahogy azt a későbbi felvetést sem, hogy az MNB elnöke három cikluson keresztül (minimum 2031-ig) tölthesse be a tisztséget. Így ez nem került be a jegybanktörvény-módosításba, amely jelenleg az Országgyűlés előtt van (és tartalmazza például az MNB-elnök fizetésének emelését). A Világgazdaság szerint ennek a személyes sérelemnek tudhatók be a Matolcsy Györgytől hétfőn a kormány gazdaságpolitikájával kapcsolatban elhangzott kritikai észrevételek.

Matolcsy valóban szokatlanul keményen bírálta a kormányt a parlament gazdasági bizottságában. A jegybankelnök szerint szembe kell néznünk azzal, hogy a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van:

Szembe kell nézni azzal, hogy a pénzügyi, makrogazdasági mutatóink az Európai Unióban az első-második legrosszabb helyen vannak. Jövőre már a legrosszabb lesz, mert a 15–18 százalék között várható infláció a legmagasabb lesz az Európai Unióban. Szembe kell nézni azzal, hogy ha Magyarország nem változtat a gazdaságpolitikáján, ha nem hajt végre kétharmados gazdaságpolitikai fordulatot, akkor elveszíti az évtizedet, stagnálás, stagfláció következik. Ez most még visszafordítható, jövőre már nem.

Matolcsy kifejtette, bajban vagyunk, és sok szempontból saját döntéseink miatt vagyunk bajban. Az MNB elnöke szerint

megbomlott a kormány és a jegybank gazdaságpolitikai összhangja – és ez sokba kerül.

Matolcsy azt is mondta, „helytelen a kormány válságkezelési stratégiája”, „az ársapkák 3-4 százalékos inflációs többletet okoznak, azonnal ki kell vezetni ezeket”, „Magyarország az egyetlen ország, amely több benzint és gázolajat fogyaszt, mint az energiaválság előtt”. „2010 után nem hoztuk meg a jó döntéseket, 2021 után rossz döntéseket hozott a kormány”, mondta, az előbbiek közé értve az energiahatékonysági beruházások elmaradását és a mezőgazdaság klímaválságra való felkészítésének hiányát. Úgy számolnak a jegybankban, hogy a teljes energiahatékonysági fordulatra 20 ezer milliárd forintot kellene költeni: „Az energiahatékonyság a kiút legfontosabb eleme.” A Telex szerint ugyanakkor a jegybankelnök azt is hangsúlyozta, hogy „a magyar gazdaság egyáltalán nem omlik össze”, és a fizetésképtelenség kockázata sem áll fenn.

Matolcsy György most 67 éves, 2013 márciusa óta vezeti a MNB-t (előtte gazdasági miniszter volt), újabb hatéves mandátumát 2019 márciusában kezdte meg.

Frissítés

Az MNB kedd délutáni közleményében határozottan cáfolta a Világgazdaság értesülését, miszerint Matolcsy György kritikája összefüggésben lenne azzal, hogy az MNB elnöke élete végéig szóló kinevezést kért volna. Ilyen szándéka és kérése – szól a közlemény – nem volt az MNB vezetőjének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik