Belföld

EU-pénzek: a Fidesz elutasítja a nyomásgyakorlást

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
A párt politikai nyilatkozata szerint zsarolnak a németek és a hollandok. A DK szerint nem miattuk, hanem Orbán és a korrupció miatt veszíthetjük el az uniós támogatásokat.

Politikai nyilatkozatot akar elfogadtatni az Országgyűléssel a Fidesz. A külügyi bizottság elnöke, Németh Zsolt (a képen) és társai  (Balla Mihály, Hörcsik Richárd, Zsigmond Barna Pál, Tessely Zoltán) a Magyarország érdekeivel ellentétes politikai nyomásgyakorlás elutasításáról nyújtottak be javaslatot.

Az arra válasz, hogy a német Bundestag november 10-én, a holland parlament november 17-én olyan indítványt fogadott el, amely a Magyarországgal szemben indított kondicionalitási eljáráshoz kapcsolódóan kétségbe vonta a megállapodás komolyságát. Az előterjesztés szerint Magyarország elkötelezett az Európai Unió alapjául szolgáló értékek, az unió pénzügyi érdekeinek védelme mellett, az Országgyűlés sajnálattal tapasztalja, hogy egyes tagállamok parlamenti többsége, a lojális együttműködés alapelvéből következő kölcsönös tiszteletet semmibe véve, kilépve az uniós egyeztetések szabályozott kereteiből, a politikai nyomásgyakorlás eszközéhez folyamodik.

Ez a magatartás sérti Magyarország szuverenitását,az Európai Unióról szóló szerződést, amely nem teszi lehetővé, hogy az Európai Bizottság tagjai utasításokat fogadjanak el tagállami intézményektől vagy más szervektől. Az uniós jog pontosan rögzíti azokat az eljárási szabályokat, megjelöli azokat a szerveket, amelyek révén ellenőrzik a tagállamoknak szerződés szerint járó uniós forrásokhoz való hozzáférés feltételeinek való megfelelést, azonban Németországnak és Hollandiának ilyen joga nincs – írták

A politikai nyilatkozat visszautasítja a német és holland indítványokat, Németország és Hollandia zsarolását, kiáll a hatályban lévő uniós szerződésekben foglalt jogokat és hatáskörmegosztást sértő kezdeményezésekkel szemben.

Az ilyen illegális állásfoglalások rendkívül kártékonyak a tagállamok közötti kapcsolatok és az Európai Unió közös érdekei képviseletének szempontjából. Ahogy a magyar országgyűlés sem szól bele a német és a holland emberek életébe, úgy fordítva is ezt várjuk el a két ország törvényhozó és más intézményeitől. A kölcsönös tisztelet talaján állva utasítjuk vissza a törekvést, hogy Németország és Hollandia rákényszerítse hazánkéval ellentétes akaratát a magyar emberekre.

Elvárják, az egyeztetésre és döntéshozatalra feljogosított szereplőktől, hogy döntéseiket kizárólag az unió értékei és szabályai alapján hozzák meg, utasítsák vissza a nyomásgyakorlást. Az előterjesztés szerintr a fideszes többségű Országgyűlés felszólítja a Fidesz-kormányt, hogy folytassa a tárgyalásokat az Európai Unióval, és Magyarország érdekeit minden jogszerű eszközzel érvényesítse.

Frissítünk!

A DK elutasítja a Fidesz nyilatkozatát

Az ellenzéki párt szerint Orbán Viktor miatt nem jönnek az uniós pénzek.  A DK Facebook-oldalán jelezte, miután a kormány jó eséllyel elveszített 3000 milliárd forint uniós támogatást, a Fidesz nekiment hazánk európai szövetségeseinek, Németországnak és Hollandiának, mert a két ország parlamentjei rögzítették, Magyarország továbbra sem jogállam, Orbán Viktor nem megszüntetni akarja a korrupciót, hanem folytatni, erre kell neki az uniós pénz.

A Demokratikus Koalíció szerint Orbán Viktor és a 12 éve tartó lopás miatt veszítheti el Magyarország az uniós támogatásokat, nem azok miatt, akik ezt szóvá teszik.

A kormányfő úgy tesz, mint az a bűnöző, aki a lebukáskor nem önmagát, hanem az őt elkapó rendőröket hibáztatja. Valójában nem kellett volna ellopni az európai és a magyar állampolgárok pénzét, és akkor nem függesztenék fel a támogatásokat. Ahogy Orbán miatt van rezsiemelés, orbáni infláció és történelmi élelmiszerdrágulás, úgy Orbán miatt függeszthetik fel Magyarország uniós támogatásait is, írták.

Kapcsolódó
Navracsics szerint nem a Bundestag dolga a magyar kormány tárgyalásainak minősítése
Annak tudja be a német parlament kifogásait, hogy ott baloldali többség van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik