Közélet europoli

Navracsics szerint nem a Bundestag dolga a magyar kormány tárgyalásainak minősítése

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Én nem gondolom, hogy a Bundestag feladata lenne az, hogy az Európai Bizottság és a magyar kormány között folyó tárgyalásokat minősítse, ráadásul a bizottság értékelése szerint minden olyan vállalásunk, amit eddig tettünk az irányukba, teljesült és jó ütemben haladunk

nyilatkozta Navracsics Tibor a Magyar Nemzetnek annak kapcsán, hogy a német szövetségi parlament támogatja, hogy az Európai Unió 7,5 milliárd euróval kevesebb uniós pénzt folyósítson Magyarországnak korrupciós és jogállamisági problémák miatt. Az erre vonatkozó határozatot a Bundestag csütörtök éjjel fogadta el.

A területfejlesztési miniszter hangsúlyozta, november 19-én az Integritási Hatóság is meg tudja kezdeni a működését, alaptalannak érzem a német parlament aggodalmát, baloldali többségű parlamentről van szó, én ennek tudom be a kifogásaikat.

Brüsszel jövő hónapban dönt majd a Magyarországot illető 7,5 milliárd eurós támogatásról. A Bizottság komoly korrupciós kockázatot lát Magyarországon, főleg a közbeszerzésekben. A kondicionalitási (jogállami) mechanizmus során a kormány 17 vállalást tett azért, hogy az Európai Tanács ne szavazza meg a pénzek befagyasztását. Ezek között van az Integrációs Hatóság felállítása, az ehhez rendelt korrupcióellenes munkacsoport létrehozása, a korrupcióellenes keretrendszer erősítése, az uniós támogatások átlátható felhasználásának biztosítása, az uniós forrásokból finanszírozott egyajánlatos közbeszerzési eljárások számának csökkentése és cselekvési terv elfogadását a közbeszerzési verseny fokozása érdekében.

Ezek nagy részét már el is fogadta az Országgyűlés. Eddig az Integritás Hatóság létrehozása volt a legnagyobb engedmény, ennek a vezetőit nemrég nevezték ki.

Korábban három kohéziós operatív program esetében a Magyarországnak járó források 65 százalékának felfüggesztését javasolta az Európai Bizottság. A 7,5 milliárd eurós, azaz 3000 milliárd forintnak megfelelő összeg a kohéziós pénzek harmada, a helyreállítási alap forrásaival együtt a Magyarország számára elérhető támogatások 15-20 százaléka.

Az elmúlt napokban arról érkeztek hírek, hogy az Európai Bizottság megfogalmazhat még további követelést, többek között a bírósági függetlenséggel kapcsolatban. Navracsics Tibor ezzel kapcsolatban a lapnak kifejtette: „Tárgyalunk róla, és amennyiben olyan módosításokról van szó, amelyek adott esetben a rendszert is hatékonyabbá teszik – tulajdonképpen nem is a bírói függetlenséget érintő kérdésekről van itt szó, hanem az Országos Bírói Tanács és az Országos Bírósági Hivatal közötti hatáskörmegoszlásról – akkor semmi akadálya, hogy módosítsunk jogszabályokon.”

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik