Belföld

Megvan Korányi Dávid utódja a városházán

Karácsony Gergely a Facebookon jelentette be, hogy Kendernay János lesz Korányi Dávid utódja a budapesti városházán.

A 2019-es önkormányzati választás után Budapest visszaszerezte a tekintélyét a nemzetközi partnerei előtt. Ennek elérésben kulcsszerepe volt Korányi Dávidnak, aki november végéig vezette a főváros diplomáciai munkáját. Számos új kezdeményezést indítottunk el, mint a 40 európai várossal közösen folytatott lobbi az EU-s forrásokhoz való jobb hozzáférés érdekében, a Budapest Fórum a Fenntartható Demokráciák Építéséért nemzetközi konferencia, amely idén szeptemberben már másodszor került megrendezésre, a világon egyedülálló Városdiplomáciai Akadémia, a hamarosan hivatalosan is elinduló, a főváros fejlesztését és nemzetközi beágyazottságának növelését segítő Budapest Global köz-és magánegyüttműködés, és a ma már 35 világvárosra kiterjedő Szabad Városok Szövetsége. Dávid a szövetség különmegbízottjaként, díjazás nélküli pozícióban fogja segíteni Budapest nemzetközi munkáját, a városok demokráciáért folytatott küzdelmét Európában és világszerte. Köszönjük, Dávid! A megkezdett munka folytatására Kendernay Jánost kértem fel. János nemcsak a hazai zöldpolitika szereplője, hanem a közel harminc éves diplomáciai múltjának köszönhetően, korábbi magyar és EU diplomataként egyaránt hasznos és fontos tudást, tapasztalatokat is hoz magával. Különböző szakpolitikai kérdésekben való jártasságával, többek között a klímavédelem, a fenntarthatóság, a biztonság, nemzetközi válságkezelés és megelőzés területén, illetve az európai intézmények működésével kapcsolatos szerteágazó ismereteivel, jó és elismert tárgyalópartnerként, széles nemzetközi kapcsolataival Budapest, a budapestiek csak jól járhatnak.

– írja Karácsony a Facebookon. Kendernay János az LMP korábbi társelnöke, ami azért is érdekes most, mert a párt jelenlegi társelnöke, Ungár Péter pont ma támadta meg Karácsonyt azzal, hogy a mostani városvezetés nem elég zöld, és ne vegye magától értetődőnek az LMP támogatását.

Korányi megbízatását Karácsony még korábban szüntette meg, akkor a távmunkára hivatkozva. Ekkor már nagy nyilvánosságot kapott az, hogy Korányi az Action for Democracy vezetőjeként segített amerikai támogatásokat a magyar ellenzékhez hozni. Korányi tegnap közleményt is adott ki, amelyben azt írta, mindent törvényesen csináltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik