Belföld

Korányi Dávid szerint már-már unalmas, annyira törvényesen végzik a munkájukat

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu


Az elmúlt napokban, hetekben ismét számos sajtómegkeresést kaptam a civil társadalmi támogatással kapcsolatban, amelyet az Action for Democracy-n keresztül nyújtottunk frontvonalbeli magyarországi szervezeteknek

– írja Korányi Dávid az Action for Democracy nevében kiadott közleményben.

A magyar ellenzékhez a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalmon érkező amerikai pénzekről itt írtunk részletesebben. Egy másik cikkben pedig, hogy mit tartalmaz az erről készített titkosszolgálati jelentés. Korányi, aki Karácsony Gergely főpolgármester városházi tanácsadója is volt, az alábbiakat közölte: arra törekednek, hogy egy új, nemzetközi szolidaritási hálózatot építsenek ki, és egy újfajta „szabadságfinanszírozóvá” váljanak, kihasználva „a diaszpórák erejét és az egyre növekvő közösségünk hatalmát”.

Soha nem adtunk pénzt politikai pártoknak vagy jelölti kampányoknak, szemben a Fideszszel, amely az adófizetők pénzéből különböző szélsőséges politikai szövetségeseket támogat külföldön. Támogattunk egy demokráciapárti, antiautoritárius, EU-, NATO- és Ukrajna-barát narratívát, valamint az alapvető emberi méltóság és tisztesség védelmét. Tettük mindezt a törvényi keretek maximális betartásával. Megértjük, ha a magyarországi kormánypártok úgy érzik, ezek az üzenetek veszélyeztetik hatalmi pozíciójukat.

 

Megtiszteltetés számunkra, hogy nagy számú támogató áll mögöttünk, emberek ezrei, akik pár tíz-száz dollárt adományoztak, és olyan intézményi és egyéni adományozók, akik magasabb összegekkel járultak hozzá tevékenységünkhöz. Soha nem állítottuk, hogy csak mikrotámogatásokból jött össze költségvetésünk, de azt igen, hogy nem adófizetői dollárokból gazdálkodunk. Minden donorunk önszántából adományozta deklarált céljainkra saját pénzét, amiért csak a demokrácia megerősödését remélte „ellentételezésként”. Sem a National Endowment for Democracy, sem a Nyílt Társadalom Intézet semmilyen formában nem támogatta szervezetünket, noha az sem lenne ellentétes értékeinkkel, ha megtennék.

 

Profi adománygyűjtő csapatunk négy különböző platformot, tucatnyi digitális eszközt és többszáz űrlapot vetett be, hogy elérje a diaszpórában élő magyarságot, akiknek adományaiból támogattuk mások mellett az MMM-et. Annak érdekében, hogy a támogatások eredetét megnyugtatóan, valamint az MMM-mel kötött szerződéses kötelezettségünk teljesítését bizonyítani tudjuk, független auditot kérünk, amely igazolni fogja, hogy az MMM-nek juttatott összes pénzünk magyar állampolgároktól származik. Erre sem magyar, sem pedig amerikai törvények nem köteleznek bennünket, hiszen nincs előírva, hogy a civil szervezetek támogatása kizárólag magyar állampolgároktól származzon. Mi ezt azért tesszük meg, mert így jól nyomon követhető lesz, miként válik a magánpénz közhasznúvá, szemben a Fidesz gyakorlatával, amikor átláthatatlan manipulációk révén a közpénz elveszti közjellegét.

 

Az Action for Democracy a törvények maximális betartásával, már-már unalmas keretek közti végzi munkáját, nincsen kapcsolata sem a szabadkőművesekkel, sem a CIA-val. Csak a magyar szolgálatokkal érintkeztünk, ráadásul csupán célszemélyként, hiszen munkatársaik Rogán Antal utasítására utánunk szaglásznak, ahelyett, hogy kapacitásaikat az ország szuverenitását fenyegető valós veszélyekre, mint például az orosz és kínai rosszindulatú befolyás elhárítására fordítanák

– írta Korányi Dávid.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik