Belföld

Bezárták a tankerületet a karinthys tüntetés miatt

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

(Cikkünk folyamatosan frissül)

A csütörtök esti állás szerint 634 tanár kezd 65 iskolában határozatlan idejű munkabeszüntetésbe a Tanárok a tanárokért Facebook-csoport összesítése szerint, de ez a szám folyamatosan növekszik új és új iskolák csatlakozásával. Péntek reggeli összesítés szerint már

71 iskola (köztük húsz vidéki intézmény) 697 tanáráról

lehetett tudni, hogy nem veszi fel a munkát. A pedagógusok azért fogtak tömeges polgári engedetlenségi akcióba, mert szerdán újabb nyolc tiltakozó fővárosi gimnáziumi tanárt rúgtak ki a tankerületek, hatot a Karinthy Frigyes Gimnáziumból, egyet-egyet a Vörösmarty Mihály Gimnáziumból és az Eötvös József Gimnáziumból.

  • A Karinthy ki se nyitott, a tanárok a diákokkal együtt a Külső-Pesti Tankerülethez vonulnak, hogy tiltakozzanak a kollégáik kirúgása miatt. A diákok délben el is indultak a tankerülethez, viszik a kirúgott tanáraik fényképét is a havas esőben. “Nincs tanár, nincs jövő” – skandálták a diákok. A rendőrök lezárták az Üllői utat a forgalom elől a tüntetés miatt. Sok transzparensen feltűnik a tankerületi vezető, Rábel Krisztina neve, aki korábban retorziókkal fenyegette a karinthys tanárokat. “A tankerületet kiürítették, bezárták, így  a tankerületi vezetők nem nézhettek szembe azokkal, akiket kirúgtak és azokkal a diákokkal, akiket így megfosztottak a tanáraiktól” – hívta fel a figyelmet az egyik felszólaló tanár, Berta Beáta. Az is kiderült, hogy olyan tanárokat rúgtak ki, akiknek tanítványai minden évben bejutnak az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) döntőjébe és elbocsátották az év tanárát is.
    Két hónapja már tüntettek az épület előtt, amikor személyesen mentek átvenni a kirúgással fenyegető leveleket az érintett tanárok. Akkor a szülőkkel együtt több mint ezren gyűltek össze a tankerületnél.
  • A Vörösmartyban a tanárok kilencven százaléka tagadja meg a munkát, amiért kirúgták egy kollégájukat, itt is rendkívüli szünetet rendeltek el.
  • Az Eötvösben – ahonnan egy pályakezdő pedagógust küldtek el – reggel a diákok állták el az intézmény kapuit tiltakozásul az elbocsátás miatt.
  • Nem lesz tanítás sem a Veress Pálné Gimnáziumban és a Kőbányai Szent László Gimnáziumban sem, annyi tanár fog hiányozni.
  • A sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium gyásznapot tartanak a pedagógusok. Ahogy fogalmaztak, néma szakórákkal állnak ki elbocsátott kollégáik mellett.
  • Huszonkét tanár megtagadta a munkát egy csepeli gimnáziumban. A pedagógusok nyilatkozata itt elolvasható.
  • A pasaréti Szabó Lőrinc Általános Iskola és Gimnáziumban is polgári engedetlenségi akcióba léptek a tanárok. A szülők hétfő reggelre a suli elé szerveznek megmozdulást, hogy jelezzék, kiállnak a tanáraik mellett.
  • A Nemes Nagy Művészeti Szakgimnázium diákjai ülősztrájkot tartottak. “Ezzel szeretnénk kiállni a tanáraink mellett, és jelezzük hogy nem csak egy tanórát tudunk kihagyni!” – számoltak be a 24.hu-nak az akciójukról.
  • A budapesti Németh László Gimnázium 11 pedagógusa nyilatkozatot küldött a 24.hu-nak. Ebben arról írnak, hogy megdöbbenésüknek és szolidaritásuknak szeretnének hangot adni kollégáik megfélemlítése és munkából való erőszakos eltávolítása miatt. Így fogalmaznak:

Elítélünk minden  kompromisszumokat nélkülöző, pártállami időket felidéző autokrata eszközt, harcolni fogunk kollégáinkért, jogainkért és szabadságunkért!

  • Az egyetemisták is szolidarítanak: az ELTE BTK hallgatói reggelre élőláncot hirdettek a Múzeum körútra.
  • Szombat délután ötre pedig tüntetést hirdettek a diákok a tankerületeket irányító Klebelsberg Központ épülete elé a Bajcsy-Zsilinszky útra.
  • Péntek délutánra demonstrációt szerveztek a Vörösmarty Mihály Gimnázium szerdán kirúgott tanára, Törökné Pető Erzsébet mellett. A tiltakozó diákok a Mikszáth téren gyülekeztek délután háromkor. A Múzeum körútra vonulnak. Az esemény szervezői arra kérték a résztvevőket, hogy vigyenek magukkal hangkeltő eszközöket, dobot, kereplőt és mutassák meg, nem félnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik