Belföld

Marad a rejtély, miért kérdeztek diákokat a NATO-ról, a honvédségről, Orbán Viktorról

FISCHER ZOLTÁN / MINISZTERELNÖKI SAJTÓIRODA / MTI
FISCHER ZOLTÁN / MINISZTERELNÖKI SAJTÓIRODA / MTI
A politikai pedofíliát emlegető Vadai Ágnesnek a kormányfő nem válaszolt. A honvédelmi miniszter annyit közölt, nem ők rendelték meg a felmérést. Azt már ő sem árulta el, mennyibe került, hogy Sármellékre repülő ment érte.

El a kezekkel a gyerekektől, avagy a politikai pedofília újabb esete?

Ezzel a címmel nyújtott be a miniszterelnöknek írásbeli választ igénylő kérdést a Demokratikus Koalíció képviselője, miután a Népszava  arról írt, egy székesfehérvári gimnázium diákjat arról kérdezték, mi a véleményük a NATO-ról, az erős hadseregről, Orbán Viktorról, dolgozik-e családtag a médiánál, van-e rokonuk, aki valamelyik párt tagja, büszkék-e magyarságukra, megfontolnák-e a csatlakozást a honvédséghezVadai Ágnes felidézte, a Belügyminisztérium nem tudott a kérdőívről, arról a tankerületi központ sem értesült előzetesen. Utólag annyit közölt, az általa fenntartott egyik gimnázium 20 tanulója töltötte ki önkéntesen, anonim módon a kérdőívet egy honvédelmi ismeretekkel kapcsolatos kutatáshoz. Az iskola vezetője saját hatáskörben döntött. Az igazgató a lapnak nem árulta el, ki rendelte meg a felmérést, ki értékeli ki a válaszokat, csak annyit árult el, iskolán kívülről kaptak megkeresést.

Az ellenzéki képviselő szerint az eljárás felveti a különleges személyes adatokkal való visszaélés gyanúját is. Vadai Ágnes a fentiek alapján arra várt választ Orbán Viktortól:

  • Ki rendelte meg a kutatást?
  • Mik a céljai a kutatásnak?
  • Kik és milyen szempontok alapján értékelik a válaszokat?
  • Hány iskolát vontak be a kutatásba?
  • Miért pont Orbán Viktorról kérdezték a diákokat egy honvédelemmel kapcsolatos kutatásban?
  • Egyetért azzal az ombudsman által kiadott állásfoglalással, mely szerint: „A gyermeki jogok tisztelete olyan politikai és alkotmányos kultúrát feltételez, amelyben a gyermekek nem lehetnek pártpolitikai tevékenység díszletei vagy eszközei. A gyermeket életkortól
    függetlenül, feltétel nélkül megilleti az egyenlő emberi méltóság, ennek értelmében a gyermek alany marad, és senki számára sem válhat eszközzé vagy tárggyá. Kampányeszközként való felhasználásuk éppen ezt a jogot sérti meg, teszi a gyermeket a jog alanyából a pártpolitika tárgyává.”?

Orbán Viktor nem válaszolt Vadai Ágnes kérdéseire, feladatkörében eljárva Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter pedig csak annyit közölt, hogy a kutatást nem az általa vezetett tárca rendelte meg.

A miniszter akkor sem volt bőbeszédűbb, amikor Vadai Ágnes őt magát kérdezte arról, miért hívtak repülőt hozzá Sármellékre, miért kellett egy kormányzati Airbus A319-est Kecskemétről odavezényelni egy 270 kilométeres út miatt. Szalay-Bobrovniczky Kristóf arra nem is reagált, hogy ez mennyibe került az adófizetőknek, csak annyit közölt, hogy a Magyar Honvédség

minden esetben – így a honvédségi légijárművek igénybe vétele során is – a hatályos jogszabályoknak megfelelően jár el.

Kapcsolódó
Orbán Viktor: Nem kell mindenkinek katonának lennie, elég, ha mindenki katonaként gondolkodik
Közzétették, mit válaszolt a kormányfő a tusnádfürdői táborlakók kérdéseire.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik