Belföld

Fegyházbüntetést kértek a milliárdos áfacsalással vádolt banda tagjaira

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználása miatt vádat emelt a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség egy bűnszervezet hét tagjával szemben.

A főügyészség tájékoztatása szerint a bűnszervezetet létrehozó és irányító dunavecsei férfi és társai 2018 és 2021 között a forgalmi adó elkerüléséért és áfa jogosulatlan megszerzéséért szájmaszkok, folyékony kijelzővédők, pendrive-ok, külső memóriakártyák és más kisméretű termékek színlelt adásvételével foglalkoztak. A vádirat szerint több mint egymilliárd forinttal károsították meg a költségvetést.

A bűnszervezetbe bevont szlovák, szlovén, cseh és horvát cégek kizárólag a továbbszámlázó szerepét töltötték be a láncolatban, de valós tevékenységet nem végeztek. A számlázási rendszer alján álló, belföldi beszerzést igazoló magyar cégek szintén nem végeztek valós üzleti tevékenységet, a fiktív számlák kiállítása után jelentős áfatartozást hátrahagyva eltűntek.

A nyomozás során gépjárműveket, hajót, ingatlanokat és bankszámlákat zároltak. Az ügyészség hat férfit és egy nőt bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással és hamis magánokirat felhasználásával vádol, míg a bűnszervezet irányítójának pénzmosás bűntette miatt is felelnie kell.

Velük szemben fegyházbüntetés kiszabását indítványozza az ügyészség, azzal, hogy kedvezménnyel nem szabadulhatnak, továbbá a bűnszervezet ideje alatt szerzett vagyonukat is el kell kobozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik