Belföld

Mégsem kell börtönbe mennie a nagyszülei házát bosszúból felgyújtó perkupai fiatalnak

police.hu
police.hu

Mégsem kell börtönbe mennie annak a huszonéves perkupai férfinek, aki tavaly októberben bosszúból felgyújtotta a nagyszülei házát. A másodfokon eljáró Miskolci Törvényszék ugyanis két év felfüggesztettre enyhítette a férfi korábbi két és fél éves börtönbüntetését.

Az elkövetőt a nagyszülei nevelték í kiskorától fogva. Megígérték neki, hogy a perkupai családi házuk majd az ő tulajdonába kerül. A férfi életmódja miatt azonban a nagyszülők meggondolták magukat és elhatározták, hogy inkább eladják az ingatlant.

Ebbe a fiatal nem tudott belenyugodni, ezért előbb egy üzenetben fenyegette meg nagyapját, majd két héttel később, tavaly október 25-én este betört a házba és másfél liter benzint locsolt szét, majd azt meggyújtotta. Mindezt a szomszédban lakó nagyszülők észlelték, ezért a tüzet rövid időn belül sikerült megfékezni.

A férfi másnap felhívta nagyapját és felszólította, hogy az ingatlan eladásától álljanak el, különben a házat újból felgyújtja, illetve két családtagját is „elintézi”. Kis idővel később újra telefonált és közölte, ha ő nem élvezheti a javakat, akkor más sem fogja.

A terhelt már az előkészítő ülésen beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. A Kazincbarcikai Járásbíróság rongálásban és önbíráskodásban is bűnösnek találta, és két és fél börtönre és három év közügyektől eltiltásra ítélte.Enyhítő körülmény volt, hogy a nagyszülei megbocsátottak neki.

A fellebbezések folytán eljáró Miskolci Törvényszék megváltoztatta az ítéletet két évre enyhítette a férfi büntetését, de ezt négy év próbaidőre felfüggesztette, és pártfogót rendelt ki. A törvényszék határozata meghozatalakor nagyobb nyomatékkal vette figyelembe azt, hogy a nagyszülők megbocsátottak az elkövetőnek, és hogy az elkövető büntetlen előéletű, és rendeződtek a családi körülményei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik