Belföld

A Kúria a Mediaworksnek adott igazat abban, hogy lehet-e pedofilnak nevezni a Meseország mindenkié kiadóit

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Szerda délben hirdetett ítéletet a Kúria a Meseország mindenkié című mesekönyvet kiadó Labrisz Leszbikus Egyesület és a Magyar Nemzet kiadója, a Mediaworks Hungary Zrt. közötti jogvitában. A Telex információi szerint a Kúria fenntartotta a Fővárosi Ítélőtábla döntését, és a Mediaworksnek adott igazat, elutasítotva a Labrisz keresetét.

A civil szervezet azt követően indított személyiségi jogi pert, hogy a Mediaworks alá tartozó Magyar Nemzetben megjelent egy cikk 2020 októberében, melyben a szerző azt írta,

a Meseország mindenkié című könyvet a pedofíliához, a Labrisz Leszbikus Egyesületet pedig egy pedofil szervezethez hasonlóan kell megítélnünk. Mert végül is erről van szó.

A fenti kijelentéssel a Labrisz szerint a kormánypárti lap megsértette a szervezet jó hírnevét, ezért bíróságra vitték az ügyet, és első fokon meg is nyerték a pert, aminek értelmében 2021 novemberében bocsánatkérésre és 1 millió forintos sérelemdíj megfizetésére kötelezték a Magyar Nemzet kiadóját. Ezzel szemben másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla elutasította a civilek keresetét. A Labrisz ezt követően felülvizsgálati eljárást kezdeményezett, így került az ügy a Kúria elé. A Kúria pedig fenntartotta a Fővárosi Ítélőtábla döntését, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a kormánylap nevezheti pedofilnak a Meseország mindnekié kiadóit.

A szóban forgó, a hagyományos, klasszikus meséket hátrányos helyzetű csoportok és különböző kisebbségek beemelésével bemutató mesekönyv komoly utat járt be a magyar közéletben az elmúlt néhány évben, kezdve onnan, hogy Dúró Dóra ledarált belőle egy példányt. A könyv kiadóját elmarasztalták azóta tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatért, Mezőkövesden pedig egy ízben megpróbálták betiltani a kötetet, amit később több európai országban is kiadtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik