Belföld

Egyenpólóval tiltakozik a Párbeszéd a szociális törvény módosítása ellen

Bár némileg kissebb a visszhangja, de így is a szociális törvény tervezett módosítása uralja az utóbbi hetekben a belpolitikai diskurzusokat. A helyzet már odáig fajult, hogy 22 órán át tartó parlamenti vita is kerekedett az ügyből, az LMP pedig a Kossuth térre szervezett tüntetést.

A tervezett módosítás lényege az, hogy a kormány tisztázná: az állam csak akkor segít a rászorulókon, ha a család, az önkormányzat és a karitatív szervezetek már nem tudnak. A törvényjavaslatot aztán az utolsó pillanatban mégis átírták a kormány képviselői, az új szövegezés szerint az egyházak és a karitatív szervezetek már előzik meg az államot abban a sorrendben, ahonnan a segítséget a rászorulók várhatják. Az Országgyűlés kedden szavaz a módosításról.

A közbeiktatott kiegészítés ellenére az ellenzéki képviselők még mindig hevesen ellenzik a tervezett módosítást, ennek most a Párbeszéd parlamenti képviselői adtak hangot. Közleményt adtak ki, melyben azt írják:

„A szociális törvényhez benyújtott kormányzati módosító javaslatból kiderül, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és kormánya lemondott az emberekről. A soha nem látott szociális válság idején a Fidesz-kormány még inkább szűkíti a gondoskodást, egyre több embernek kell egyre több pénzt áldoznia az egészségére. Elfogadhatatlan, hogy a Fidesz hagyja, hogy családok, idősek, betegek százezrei az utcára kerüljenek” – írják.

A közlemény mellé egy képet is mellékelt a Párbeszéd, ezen a párt frakciójának tagjai láthatók, amin „Stop Lex Megdöglesz” feliratú pólókat viselnek. Korábban Szabó Tímea aggatta ezt az elnevezést a törvénymódosítóra, amit a jelek szerint nem is akar elengedni a párt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik