Belföld

Megette a magyarok megtakarításait az infláció

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu

Utoljára 2015 elején tudtak olyan keveset megtakarítani a háztartások, mint az idei harmadik negyedévben, ráadásul a meglévő megtakarítások reálértékét is több mint 10 százalékkal csökkentette év eleje óta az infláció – írja a Portfolio.

Az MNB pénteken közzétett előzetes pénzügyi számláiból kiderül, hogy most először átlépte a 80 ezer milliárdot a családok bruttó pénzügyi eszközeinek állománya. Azonban, ha alaposabban megnézzük a számokat kiderül, hogy

a harmadik negyedévben olyan kevés új pénzügyi eszköz képződött (109 milliárd forintnyi nettó tranzakció), amire 2015 eleje óta nem volt példa.

A tavalyi egész éves 12,4 százalékkal szemben idén az első kilenc hónapban már csak 3,8 százalékkal nőtt a megtakarítások állománya. Ha pedig a tavaly december és idén szeptember vége között végbement inflációval is korrigáljuk a számokat, akkor

a megtakarítások reálértékében 11,7 százalékos csökkenést látunk.

Magas infláció mellett a meglévő megtakarítási állomány reálértéke csökken, vagyis egyre kevesebbet ér a megtakarítás akkor, amikor fogyasztásra vagy beruházásra akarjuk fordítani. Amikor drágulnak a javak, a fogyasztást nem érdemes későbbre halasztani: a fogyasztási és a beruházási javak egyre többe kerülnek, így ugyanakkora jövedelemből kevesebb marad megtakarítani. Csökken a jövedelem megtakarításra fordított aránya, és könnyen átfordulhat negatív tartományba is, vagyis elkezdjük felélni a megtakarításunkat.

A megtakarítási ráta csökkenése az MNB inflációs jelentéséből is kiolvasható: jelenleg 7 százalék körüli a tavalyi év egészére jellemző 9-10 százalékkal szemben. A mélypontot 5 százalék környékén jövőre érheti el.

A legtöbb pénzt folyószámlán tartja a lakosság, miután 2021-ben visszavették az állampapíroktól az elsőbbséget. Idén állampapírból csaknem 400 milliárd forinttal többet adott el a lakosság, mint amennyit vásárolt. Megtakarítások terén a második helyen így is az állampapír szerepel, a harmadik helyen pedig a készpénz áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik