Belföld europoli

Varga Judit: Magyarország mindent megtett a megállapodás érdekében

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Magyarország mindent megtett azért, hogy az Európai Bizottsággal való megállapodás érdekében, a korábban kialkudott, az uniós pénzek lehívását lehetővé tevő tizenhét vállalást határidőre teljesítse

– jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter Brüsszelben pénteken az MTI híre szerint.

Az európai uniós tagországok általános ügyekért felelős minisztereinek brüsszeli ülését megelőzően a tárcavezető hangsúlyozta: Magyarország intenzív tárgyalási folyamatban, mélyreható munkában van az Európai Bizottsággal, konstruktív és szakmai párbeszéd zajlik Brüsszel és Budapest között.

Magyarország szombaton hivatalos levélben tájékoztatja a brüsszeli testületet az elvégzett munkáról

– közölte Varga Judit.

Az igazságügyi miniszter úgy látja, hogy „a Magyarországgal szemben indított kondicionalitási eljárás egy teszt”, ami „a konstruktív párbeszéd példájává” válhat, továbbá kijelentette, hogy Magyarország elkötelezett az uniós értékek és az unió pénzügyi érdekeinek védelme mellett.

A hírek szerint ismét gyűlnek a felhők a Magyarországnak járó uniós pénzek felett:

  • az Európai Bizottság biztosainak heti találkozóján, a következő kollégiumban nem kerül napirendre sem a Helyreállítási Alapból Magyarországnak járó pénzek megszavazása, sem a kondicionalitási eljárás lezárása. Ez azért gond, mert a teljes menetrendet felrúghatja: a Helyreállítási Alapról az év végéig szavaznia kell a bizottságnak és a tanácsnak is, az utóbbi pedig december elején ülésezik. Addig lesz még egy kollégiumi ülés, ahol a bizottság megszavazhatja a javaslatokat, ez a jövő hét utáni héten esedékes, november végén, december elején.
  • Emellett az Európai Parlament költségvetési bizottságának azon tagjai, akik a Magyarország ellen indított eljárásért felelősek, sajtótájékoztatót tartottak, ahol röviden összefoglalták azt, mit gondolnak a 17 javaslat teljesítéséről, amit az Orbán-kormány megígért azért, hogy ne vegyék el tőle a kohéziós pénzeket. A 24.hu-hoz eljutott hatoldalas értékelésben azt írják, hogy még akkor sem elégségesek ezek a vállalások, ha mind a 17 teljesül november 19-ig, de erre nem nagyon van esély, mivel jó részük hosszútávú monitorozást igényel.
Kapcsolódó
Megkaphatunk minden uniós pénzt, de még jó ideig nyomás alatt tartja majd az Európai Bizottság a kormányt
Még novemberben megszülethet a megállapodás az uniós pénzekről, de ez nem jelenti azt, hogy Magyarország nyakát elengedték. Még hónapokig nyomás alatt tarthatják a kormányt Brüsszelből, hogy a reformokat megfelelően teljesítse is.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik