Belföld

Nem megy simán a Budapesten elfogott drogbáró kiadatása

AFP
AFP

Pénteken tartottak tárgyalást Sergio Roberto de Carvalho kiadatása ügyében a Fővárosi Törvényszéken, a fejleményekről a hvg.hu számolt be.

A tárgyalási napon arról döntöttek volna, hogy kiadható-e a Budapesten elfogott, brazil Escobarként is emlegetett férfi. A tényleges kiadatás kérdésében Varga Judit igazságügy-miniszter illetékes. Két ok miatt húzódik el a döntés.

Az egyik, hogy bár időben megérkezett Brazília kiadatási kérelme, az ügyészség és a védelem is hiányosnak ítélte azt, így további dokumentumokra van szükség. A másik új körülmény, hogy az Egyesült Államok is kéri Carvalho kiadatását, ők nem drogkereskedelemmel, hanem pénzmosással gyanúsítják.

További fejlemény még, hogy Belgium is elfogatóparancsot adott ki a férfi ellen, de jelezték, hogy csak akkor kérik a férfi kiadatását, ha sem Brazíliának, sem az USA-nak nem adnánk őt ki.

A tárgyaláson személyesen nem jelent meg Carvalho, de a Nagy Ignác utcai börtönből kapcsolták őt videón keresztül. A bírónő kérdésére beszélt az egészségügyi állapotáról is, válaszaiból az látszik, hogy megviselte a börtönben töltött időszak. „Részlegesen elveszítettem a jobb szememre a látásomat, amióta a börtönben vagyok” – mondta. Kiderült az is, hogy fogva tartása óta 20 kilót fogyott, és a szívével sincsen minden rendben.

A világ egyik legkeresettebb drogkereskedőjét júniusban fogták el Budapesten. A brazil férfi 45 tonna kokaint csempészett 2017 és 2019 között. Carvalho ellen nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben, felkutatását azonban az is nehezítette, hogy néhány éve halottnak nyilváníttatta magát. A már többször letartóztatott férfit nemzetközi információk alapján tudta elfogni a magyar rendőrség. Az országba egyébként egy szemműtét miatt érkezett, korábban álnéven élt Kijevben. A férfi jelenleg kiadatási őrizetben van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik