Belföld

Beismerő vallomást tett az ORÖ vesztegetéssel gyanúsított elnöke

Teljes körű beismerő vallomást tett Agócs János, az Országos Roma Önkormányzat vesztegetéssel gyanúsított elnöke – tájékoztatta a Hvg.hu-t a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF).

Agócsot augusztus végén őrizetbe vették, majd szeptember elején le is tartóztatták, miután azzal gyanúsították meg, hogy 30 millió forintért árulta a saját vezetői tisztségét. Az ügyészség úgy nyilatkozott, hogy az ORÖ elnöke 2022 nyarán azzal keresett meg több kisebbségi önkormányzati képviselőt, hogy 30 millió forint ellenében átadja részükre az ORÖ elnöki tisztségét.

Az ajánlat lényege szerint az összeget oly módon kellett volna megfizetni, hogy 18 millió forint járt volna a lemondáskor, míg a fennmaradó 12 millió forintot 2022 decemberéig kellett volna átadni. Az elnök vállalta, hogy a pénz ellenében lemond az ORÖ elnöki tisztségéről, helyettesítésével a pénzt átadót bízza meg, és közreműködik az illető elnökké választásában.

Az Agócs lebuktatásához használt 18 millió forint készpénzt az ügyészség biztosította, mondta el akkor a 24.hu-nak ifjabb Farkas László, az ORÖ egyik elnökhelyettese, aki az összeget egy kecskeméti csárda parkolójában adta át, ahol rögtön el is fogták Agócsot.

A Hvg.hu most azt írja a KNYF-re hivatkozva, hogy a hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt elrendelt nyomozás jelenleg is folyamatban van, de már közel van a vádemelés, mert „a nyomozó ügyészség a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte”. Más személyt nem hallgattak ki gyanúsítottként, a beismerő vallomás megtétele után „a kényszerintézkedés fenntartásának okai megszűntek, ezért a nyomozó ügyészség a gyanúsított letartóztatását megszüntette”.

A lap szerint Agócs két hete van szabadlábon, ám elérni nem tudták, mert szabadulása után azonnal szabadságot vett ki. Az ORÖ elnöki posztjára elvileg visszatérhetne, mert arról nem mondott le és a jogerős elmarasztaló ítéletig erre semmi nem is kötelezi, ám szeptember eleje óta már Lakatos Oszkár vezeti a szervezetet, aki szerint Agócsot „megvezették”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik