Belföld

A vesztegetés miatt letartóztatott Agócs János embere irányítja az Országos Roma Önkormányzatot

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

Hiába van letartóztatásban Agócs János, aki az ügyészség gyanúja szerint lemondásra készült, ezért 30 millió forintért árulta az ORÖ elnöki posztját, hivatalosan továbbra is ő a roma önkormányzat elnöke. Ez így marad amíg bűnösségét jogerősen ki nem mondják, vagy ő maga le nem mond. Mivel azonban egy hónapig biztosan letartatásban lesz, elnöki feladatai ellátásában nyilvánvalóan akadályoztatva van. Erre az időszakra az ORÖ máris talált egy teljes elnöki jogkörrel felruházott vezetőt: Lakatos Oszkár a hét elején lépett hivatalba – tudta meg a hvg.hu.

A Phralipe színeiben mandátumot szerző Lakatos egy olyan, Agócs által még 2021 novemberében hozott elnöki határozat alapján töltheti be a tisztséget, amely akadályoztatása esetére őt jelöli ki elnöki jogkörben eljáró helyettesnek.

Lakatosa lapnak az Agócs-ügyről elmondta:

ekkora szégyen a magyar cigányságot még nem érte, és én pontosan nem tudom, mi igaz és mi nem ebből, de az biztos, hogy kápó módszerrel húzták csőbe az elnököt.

Lakatos azon az állásponton van, hogy Agócsot megvezették, és hasonlóan vélekedik az ORÖ általános elnökhelyettese, Varga Zoltán is, aki elmondta, hogy „ilyesmit nem említett, hogy lemondana a posztjáról 30 millióért, ha tudom, hogy ezen gondolkodik, lebeszéltem volna róla”.

Tiszabura független polgármestere, ifjabb Farkas László, aki az ügyészségtől kapott pénzt használva lebuktatta Agócsot, a hvg.hu-nak elárulta, hogy egy ORÖ-s képviselőtől tudta meg azt, hogy az elnök távozni készül, ezért árulja a tisztségét. Hozzátette: nem csupán azért döntött a lebuktatás mellett, mert ha bűncselekmény gyanúja jut a tudomására, akkor kötelessége feljelentést tenni, hanem azért is, mert Agócs lebuktatása „nem is esett nehezemre”.

Farkas a 30 milliós összegről elmondta:

Ez az összeg úgy jött ki, hogy Agócs kiszámolta, a mandátumából hátralévő két év elnöki tiszteletdíja 18 millió forint, és még rádobott 12 milliót, ahogy mondta, azért, hogy a befektetései megtérüljenek

Elsőre 18 milliót kellett kifizetnie, a fennmaradó 12-re decemberig kapott volna haladékot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik