Belföld

Az ügyészség biztosította a pénzt a roma önkormányzati elnök megvesztegetéséhez

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

Az ügyészség biztosította azt a 18 millió forintnyi készpénzt, amit Agócs János, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke vett át szerdán annak fejében, hogy lemondjon, és átadja tisztségét – tudta meg a 24.hu a pénz átadójától.

Ifjabb Farkas László, aki az ORÖ egyik elnökhelyettese, egyben Tiszabura polgármestere, elmondta, az összeget egy kecskeméti csárda parkolójában adta át, ahol rögtön el is fogták Agócsot. Az már csütörtökön kiderült, hogy Farkas nem a saját pénzével követte el a hivatali vesztegetést, a Népszavának ugyanis azt mondta: „nem az én pénzem volt, ha az enyém lett volna, akkor már nem lennék szabadlábon”.

Farkas kérdésünkre közölte, bizonyos részetekről továbbra sem beszélhet, ám már nincs titoktartási kötelezettsége. Elmondta, egy másik roma önkormányzati képviselőtől tudta meg, hogy az elnök 30 millió forintért árulja a tisztségét.

Kifejtette, Agócs János az egyik képviselőtársát környékezte meg először, aki viszont visszautasította az ajánlatot. Ekkor – folytatta Farkas – megkérte az érintett képviselőt, tolmácsolja Agócsnak, hogy őt érdekli az ajánlat. Farkas szerint ezután augusztus 11-én kereste meg őt az ORÖ elnöke, ami után ő az ügyészségre ment. Végül augusztus 31-én történt az akció, melyről további részleteket nem árult el Farkas.

Farkas azt is elárulta,

kicsit fájlalja, hogy a kedvenc kék színű irattartójában adta át a pénzt, azt ugyanis nem kapta vissza.

Agócs Jánost pénteken letartóztatta a bíróság. A gyanúsítás szerint Agócs azzal keresett meg több kisebbségi önkormányzati képviselőt a nyáron, hogy 30 millió forint ellenében átadja részükre az ORÖ elnöki tisztségét. Az ajánlat lényege szerint az összeget oly módon kellett volna megfizetni, hogy 18 millió forint járt volna a lemondáskor, míg a fennmaradó 12 millió forintot 2022 decemberéig kellett volna átadni.

Az ügyészség tájékoztatása szerint az elnök vállalta, hogy a pénz ellenében lemond az ORÖ elnöki tisztségéről, helyettesítésével a pénzt átadót bízza meg, és közreműködik az illető elnökké választásában. A bűnösségét tagadó Agócs akár nyolc évet is kaphat bizonyítottság esetén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik