Belföld

Tényleges életfogytiglant kapott a Kútvölgyinél lévő ismerősét 2008-ban felgyújtó háromszoros gyilkos

police.hu
police.hu

Életfogytig tartó fegyházra ítélte a Fővárosi Törvényszék azt az N. Istvánt, aki 14 évvel ezelőtt egy vita során felgyújtotta a hajléktalan társát a Kútvölgyinél. A bíróság tájékoztatásából kiderül, hogy a volt rendőrgyilkos feltételesen sem bocsátható szabadlábra.

Az elkövető hajléktalanként élt Budapesten, ahol nappal gépkocsival járta a várost, az éjszakákat pedig a parkolókban leállított gépkocsijában töltötte. N. István többször is a Kútvölgyi úton lévő egyik parkolóhelyen töltötte az éjszakát. Ennek a parkolónak a túloldalán, egy erdős területen felvert sátorban lakott a szintén hajléktalan 52 éves férfi, akivel megismerkedett és rendszeresen összejárt.

Az vádirat szerint az 52 éves férfi az egyik nyári nap talált egy elveszített pénztárcát, benne a tulajdonos személyes irataival és telefonszámával. A férfi a telefonszámot N. István telefonjával felhívta, majd visszaszolgáltatta a tárcát a tulajdonosának. A férfi 10 ezer forint jutalmat kapott érte, a pénzt pedig elköltötte.

N. István az esti órákban ismét meglátogatta a későbbi áldozatát a kiserdőben. Összevesztek, és a vita egyik tárgya az volt, hogy a férfi nem részesült a pénzjutalomból.A szóváltás során a két férfi összeverekedett, majd ezt követően N. István éghető folyadékot locsolt az ismerősére és felgyújtotta.

A testfelszínének több mint kilencven százalékán súlyosan összeégett 52 éves férfit bevitték a Szent István Kórház égési osztályára, de olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy két nap múlva meghalt.

A büntetés kiszabásakor a bíróság enyhítő körülményként értékelte kis mértékben az időmúlást, súlyosító körülményként vette azonban figyelembe a férfi büntetett előéletét, azt, hogy cselekménye többszörösen minősül és azt feltételes szabadság hatálya alatt követte el.

A bíróság indokolásában megjegyezte, hogy azért nem határozott időtartamú szabadságvesztést szabott ki a terhelttel szemben, mivel már nem ez volt az első gyilkosság, amit elkövetett. N. Istvánt ugyanis harminc évvel ezelőtt egyszer már életfogytiglanra ítélték egy rendőr és egy civil megöléséért. A 2008-as gyilkosságot a feltételes szabadságra bocsátásának a próbaideje alatt követte el. Az ítéletet az ügyészség tudomásul vette, a vádlott és védője pedig fellebbezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik