Belföld

Január 1-jétől nem kell magunknál tartani a jogosítványt és a forgalmit

A járművezető kötelezettségével kapcsolatban új rendelkezések lépnek hatályba, melyek értelmében január 1-jétől – a rendelkezéseknek megfelelő esetekben – nem minősül jogsértésnek az, ha a jármű vezetője nem tartja magánál a jármű vezetésére jogosító vezetői engedélyt, valamint a jármű fogalmi engedélyét, számolt be róla a rendőrség a honlapján.

Ebből következően ezek az esetek nem is lesznek szankcionálhatók.

Ugyanakkor megjegyzik, a jogszabályban meghatározott esetekben továbbra is elvételre kerül a vezetői engedély és a forgalmi engedély, amennyiben az a helyszínen rendelkezésre áll. Sőt, e mellett minden esetben, függetlenül attól, hogy a vezetői engedélyt, illetve forgalmi engedélyt az intézkedő rendőr elvette vagy sem, a vezetési, illetve a forgalomban való részvétel jogosultsága felfüggesztésének bejegyzése tényéről a járművezető írásbeli tájékoztatást kap.

Magyarul a vezetési jogosultság felfüggesztése esetén a járművezető a továbbiakban nem jogosult vezetői engedélyhez kötött jármű vezetésére akkor sem, ha nála marad a jogosítvány vagy a forgalmi.

A forgalomban való részvétel jogosultságának azonnali felfüggesztése esetén a rendelet által szabályozottan egyes esetekben a járművel a lakcímig vagy a telephelyig lehet közlekedni, míg más esetekben tilos a járművel történő tovább közlekedés.

Ezen szabályok tekintetében szintén nem lesz változás, zárták a közleményt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik