Belföld

Gyanúsítottként hallgatták ki a rendőrökre M5-ösön és Kispesten is tüzet nyitó embercsempészeket

TEK / police.hu
TEK / police.hu

Gyanúsítottként hallgatta ki a BRFK és a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség is azt a két iraki férfit, akiket azzal gyanúsítanak többek közt, hogy tűzet nyitottak a rendőrökre tegnap az M5-ösön, majd később Kispesten is.

A BRFK felfegyverkezve elkövetett embercsempészet, a nyomozó ügyészség pedig hivatalos személy elleni erőszak bűntette és közlekedési bűncselekmények miatt folytat nyomozást ellenük.

A BRFK közleménye szerint az egyik embercsempészettel gyanúsított iraki férfi részletes beismerő vallomást tett a kihallgatásuk során. A furgonban tartózkodó embercsempészek egyike pedig azt mondta, hogy az illegális migránsok szállításának megkezdése előtt az egyik „előfutó” átadta az utat szervező üzenetét, amely szerint a furgon sebességváltója mellett találnak egy pisztolyt, amellyel ha kell:

Lőjétek a rendőröket!

A BRFK kezdeményezte a két iraki férfinak és a négy segítőjének is a letartóztatását.

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy az illetékes kerületi ügyészség már indítványozta is az embercsempészet bűntettével gyanúsított külföldi férfiak letartóztatását az eljárásban való jelenlétük biztosítása, és a bizonyítás veszélyeztetésének a megakadályozása érdekében.

A rendőrök elleni bűncselekmények ügyében a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség folytat büntetőeljárást. A nyomozó főügyészség szintén gyanúsítottként hallgatta ki az iraki férfiakat. Kovács Katalinnak, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivőjének a tájékoztatása szerint ebben az ügyben egyikük sem tett vallomást, sőt panasszal éltek a gyanúsítás ellen is.

Mint ismert, a  két külföldi férfi tegnap reggel az M5 autópályán Budapest irányába közlekedett egy magyar rendszámú kisteherautóval, amelynek rakterében 21, magát szír állampolgárnak valló, hazánkban illegálisan tartózkodó személyt szállítottak.

A rendőrök bűncselekmény gyanúja miatt intézkedni akartak a járműben utazó személyekkel szemben, a kisteherautó vezetője azonban figyelmen kívül hagyta a megállásra utasító jelzéseket, majd több alkalommal nagy sebességgel irányjelzés nélkül sávot váltott, valamint az autópálya leálló sávján előzte ki a forgalomban résztvevőket.

A megalapozott gyanú szerint a külföldi férfi menekülése során ki akart törni az őt üldöző három rendőrautó által felvett alakzatból, ezért gépjárművét az egyik szolgálati autó irányába kormányozta, amellyel közvetlenül veszélyeztette az abban ülő rendőrök életét és testi épségét.

A további menekülés során, a gépjármű jobb első ülésén utazó férfi egy  fegyverrel a kezében kihajolt a mellette lévő lehúzott ablakon és három alkalommal a levegőbe lőtt, majd miután a rendőrök az üldözését tovább folytatták, összesen öt célzott lövést adott le a szolgálati gépjárművek irányába és négy üvegpalackot is feléjük dobott.

Budapestre érve az elkövetők a megengedett sebességhatár túllépésével a záróvonalon áthajtva a leállósávban, majd a buszsávban haladtak tovább, amíg a forgalmi viszonyok miatt kénytelenek voltak megállni. Ekkor a két férfi kiszállt a kisteherautóból és a szalagkorláton átugorva elfutottak, miközben célzott lövéseket adtak le az őket gyalogosan üldöző rendőrök felé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik