Belföld

Direkt beletörte a kulcsot a szírekkel teli, lángoló furgon zárjába, majd lefotózta és nézte a párjával

ugyeszseg.hu
ugyeszseg.hu

Minősített emberölés kísérlete és embercsempészés miatt emelt vádat a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség egy embercsempész bűnszervezetnek dolgozó férfival és az élettársával szemben.

Az elkövetők az egyik szállítás során műszaki hiba miatt füstölgő furgonjukkal félreálltak, majd az őket igazoltató járőröknek letagadták, hogy bárki is lenne a raktérben. A férfi szándékosan beletörte a zárba a kulcsot, majd mind a ketten közönyösen nézték, ahogyan a rendőrök kiszabadítják a lángoló furgon rakterében elbújtatott embereket.

Négyessyné Bodó Marianna, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szóvivője lapunknak azt mondta, hogy az ügyészség ténylegesen letöltendő 14 év fegyházat kért a férfire, és hat év fegyházat a nőre előkészítő ülésen történő beismerés esetére. Kérdésünkre elmondta még, hogy mind a ketten részbeni beismerő vallomást tettek a nyomozati szakban, és a férfi tagadta az emberölési kísérletet.

A vádirat szerint a 19 éves budapesti férfi tavaly februártól szállítóként vett részt a a párjával a Szíriából nyugat-balkáni útvonalon keresztül Szerbiába, majd „sétáltatók” segítségével Magyarországra érkező menekültek Ausztriába csempészését végző bűnszervezet tevékenységében.

ugyeszseg.hu

A bűnözői csoport egyik szervezője és irányítója a férfi egyik gyerekkori ismerőse volt, aki az utasításait telefonon, közösségi alkalmazásokon, a sikeres szállításokért járó összegeket pedig pénzátutalási rendszeren keresztül küldte meg a vádlottaknak. Ez utóbbi feltétele az volt, hogy a vádlottak videóval igazolják a migránsok beszállását és a végpontra érkezését. A páros az első hónapban négy fuvar során több mint 40 határsértőt szállított le Kőszeg és Mosonmagyaróvár térségébe, amelyért közel másfél millió forintot kaptak.

Tavaly március elsején hajnalban a terheltek nyolc szír állampolgárt – köztük egy gyereket – vettek fel Katymár külterületén a bérelt furgon ülések nélküli rakterébe, majd bezárva a jármű hátsó ajtaját, Szekszárd felé indultak a sztrádán. Útközben műszaki hiba miatt a kisteherautó motorteréből füst szállt fel, ezért félreálltak, amikor a Tolna megyei járőrök igazoltatták őket.

ugyeszseg.hu

A férfi a rendőrök többszöri kérdésére is határozottan tagadta, hogy bármi is lenne raktérben, sőt közölte, hogy a hátsó ajtók beszorultak és nem nyithatók. Ekkor már erőteljes füst áramlott és lángok jelentek meg a motortérben, ezért a rendőrök felszólították a raktér kulcsának átadására, ő azonban egy határozott mozdulattal beletörte a kulcsot a zárba, számolva azzal, hogy a raktérben ragadt emberek a tűzben életüket vesztik.

A füst időközben átterjedt az utastérre, a jármű eleje lángolt, beterítette az utasfülkét, a szélvédő pedig szétdurrant. A raktérből ekkor kiabálás, dörömbölés hallatszott, ezért a járőrök megpróbálták kézi erővel kifeszíteni az ajtót. A pár szem- és fültanúja volt mindennek, ennek ellenére a szalagkorlátnak támaszkodva közönyösen nézték végig a küzdelmet, sőt, a férfi ezalatt egy képüzenetet is küldött megbízójuknak az égő autóról.

Az ügyészség a férfit aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével, emellett őt és élettársát bűnszervezetben, folytatólagosan elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik