Belföld

Fordulat, nem praktizálhat ügyvédként Völner Pál

Palágyi Barbara / 24.hu
Palágyi Barbara / 24.hu
Státuszát inaktívra változtatta a kamara.

Nem gyakorolhatja október vége óta ügyvédi tevékenységét Völner Pál. A volt igazságügyi államtitkár néhány hete még dolgozott, de ügyvédi státuszát inaktívra változtatta a kamara a vádemelés után. Fegyelmi eljárás is folyik ellene, ha bűnösnek találják, soha többet nem praktizálhat ügyvédként, írja a hvg.hu.

Völner Pált azzal vádolja az ügyészség, hogy összesen 83 millió forintnyi kenőpénzt vett át Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől, Schadl Györgytől, emiatt tavaly év végén lemondásra kényszerült államtitkári posztjáról, ám néhány hete még Nyergesújfalun praktizált,  céges és munkaügyi kérdésekben járt el.

Fordulatot a vádemelés hozott. Noha szabadlábon védekezhet, felfüggesztették Völner Pál ügyvédi tevékenységét, le kellett adnia bélyegzőjét, ügyvédi igazolványát érvénytelenítették. A volt államtitkár ügyvédi praxisának felfüggesztését a hvg.hu-nak megerősítette az erről szóló határozatot aláíró Becker Tibor, a területileg illetékes Komárom-Esztergom megyei ügyvédi kamara elnöke.

Az ügyvédekre vonatkozó törvény szerint a kamarai elnöknek fel kell függesztenie azt az ügyvédet, aki ellen olyan szándékos bűncselekmény miatt emelnek vádat, amelynek büntetési tétele meghaladja az öt év szabadságvesztést, márpedig Schadl Györgyre 10, Völner Pálra 8 év börtönt kért az ügyészség.

Becker Tibor azt mondta, a vádemelés bejelentése után két nappal kapott értesítést a vádhatóságtól, ami alapján a törvényi előírás szerint október 28-án döntött az ügyvédi tevékenység felfüggesztéséről. Emellett fegyelmi eljárás is folyik Völner ellen, de ez egy másik megyében, mert korábbi munkakapcsolatuk miatt a területileg illetékes fegyelmi biztos elfogultságot jelentett. Ezt felfüggesztik a jogerős ítéletig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik