Belföld

Schadl György letartóztatása után három hónapig nem indított ellenőrzést saját végrehajtóival szemben a végrehajtói kar

Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) törvényi kötelességének eleget téve rendszeresen ellenőrzi a bírósági végrehajtók működését, azonban az rtl.hu úgy értesült, hogy a szervezet elnökének, Schadl Györgynek a letartóztatása után hónapokig nem indítottak vizsgálatot egyik iroda ellen sem.

Ilyen vizsgálatok során ellenőrzik a pénzkezelést, a hivatali működés szabályosságát, de a végrehajtó magatartását, a kari iránymutatások betartását is. Az ilyen ellenőrzések elrendelése nem jelenti azt, hogy kifogásolható tevékenységet folytatott a végrehajtó, négyévente legalább egyszer kötelező is az átvilágítás.

A hivatalos adatok szerint 2018 és 2021 között csaknem 350 ellenőrzést kezdeményezett a kar, viszont

Schadl 2021. novemberi őrizetbe vétele után több mint három hónapig egy eljárás sem indult. 

Az MBVK adatai szerint a november 5-i letartóztatás előtt utoljára szeptember 16-án kezdeményeztek vizsgálatot, azután viszont legközelebb idén február 18-án. Az RTL közérdekű adatigényléssel szerette volna megtudnia ennek az okát, hiszen a botrány rendszerszintű kérdéseket vetett fel, de nem közöltek velük információt.

Azt sem lehet tudni, hogy idén, a botrány kirobbanása után kiket ellenőrzitek, az MBVK szerint ugyanis ezeket az adatokat nem lehet kiadni.

Korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, valamint pénzmosás miatt emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség Schadl, valamint Völner Pál volt igazságügyi államtitkár és társaik ellen. Schadlre tíz év, míg Völnerre nyolc év börtönt kért beismerés esetére, előbbire 200, utóbbira 25 millió forint pénzbüntetés kiszabását is indítványozták.

Kapcsolódó
Nem számít távollétnek, hogy börtönben ül, ezért nem rúgják ki a végrehajtók elnökét
Egy évben 275 napot hiányozhat egy végrehajtó, de a csaknem egy éve börtönben ülő Schadl György esete más.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik