Belföld

„Amíg nincs győzelem, addig nem hagyjuk abba” – az MTVA-székház előtt tüntettek Hadházyék

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
  • Pénteken fél hatra A hazugsággyár blokádja címmel szervezett tüntetést Hadházy Ákos.
  • A néhány ezres demonstráción beszédet mondott többek közt Baranyi Krisztina polgármetser és Ungváry Krisztián történész.
  • A beszédek után élőlánccal próbáltak körbevenni az épületet, ám a tüntetők rendőrsorfallal találták szembe magukat.
  • Hadházy szerint hibrid rezsim ellen hibrid forradalom kell. Fél kilenc magasságában a képviselő megköszönte a részvételt a demonstrálóknak.

Helyszíni tudósítónk szerint néhány ezren lehettek jelen az MTVA Kunigundai úti épületénél, ahová Hadházy Ákos A hazugsággyár blokádja címmel szervezett tüntetést péntek estére. Az esemény egyperces néma csenddel kezdődött, emlékezve a november 4-i gyásznapon az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataira.

Szajki Bálint / 24.hu

Hazudni lehet úgyis, ahogy ebben az épületben velem tették

– kezdte felszólalását Ungváry Krisztián történész, aki arról beszélt, hogy „a magyar közmédia évek óta árulja el nemcsak állampolgárait, hanem azt a szövetségi rendszert is, amihez Szent István óta minden vezető tartozni akar”.

Szajki Bálint / 24.hu

Ma ugyanebben az épületben azt is mondják, hogy Ukrajna feje felett a nagyhatalmak kössenek békét. (…) Ez hangzik el az önök adófizetői pénzéből

– jelezte a történész, aki szerint Bayer Zsolt, Georg Spöttle és Nógrádi György is „az agresszort támogató second hand háborús bűnös”.

Szajki Bálint / 24.hu

Ungváry Krisztián után Varga Orsolya tanár szólalt fel, aki beszéde elején kérdezte: „Mi a fenébe csöppentünk mi itt, hogy kerülünk ide, ahelyett, hogy otthon ülnénk és teát szürcsölnénk?”. A pedagógus jelezte:

elvették tőlünk a biztonságot, a nyugalmat, megritkult körülüttünk a szabadság levegője.

A pedagógus, aki szerint „Örkény ha élne, lubickolna ebben a hazug világban”, emlékeztetett: azt ígérte a gyerekeinek, hogy boldog, szabad életük lesz, így azokért van jelen, „akik még mernek még mozdulni”.

Szajki Bálint / 24.hu

A tüntetésen helyszíni tudósítónk szerint jelen van Juhász Péter volt Együtt elnök, Molnár Áron színész, Kerpel-Fronius Gábor momentumos főpolgár-helyettes, Gelencsér Ferenc Momentum-elnök, Szabó Tímea és Szabó Rebeka párbeszédes politikus is.

Szajki Bálint / 24.hu

Kalmár Lili, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium diákja azt mondta: ők a szabad oktatásért és a szabad véleménynyilvánításért állnak ki. „Olyan tanárainkat rúgták ki, akik megmutatták, megtanították, hogyan kell büszkén kiállni a véleményünk mellett. Ezért vagyunk ma itt”, fogalmazott.

Megtanultuk azt, hogy ügyek mellé kell állnunk, a gyerekeink mellé kell állnunk. Semmi nem fontosabb, mint a gyerekeink

– hangsúlyozta ezt követően Simkó Edit tanár. A pedagógus úgy véli, az a baj, hogy azért, mert mindenki járt iskolába, mindenki azt hiszi, hogy ért az oktatáshoz, ám ez nem igaz, és a szakmát a szakmának kellene irányítania. Egyúttal azt mondta:

Hallják ebben az épületben, hogy jogunk van tudni, hogy miről döntünk, amikor szavazunk, kapjunk megfelelő tájékoztatást.

A gyerekeinknek erre a kiállásra van most szükség, zárta felszólalását.

Szajki Bálint / 24.hu

A tömegben folyamatosan skandálják, hogy „gyertek ki”, ám helyszíni tudósítónk szerint csak „a sötétben kukucskálnak időnként az MTVA-dolgozók, ilyenkor egyből kapnak egy kis fénycsóvát az arcukba a tömegből, aztán hamar vissza is térnek az irodájuk mélyébe”.

Akik ebben az épületben dolgoznak, remélem, nem nálam tanultak – mondta felszólalásában Polyák Gábor médiajogász. „Az MTVA-t azért hozták létre, hogy elfedjék a közpénzek mozgását, a szerkesztői felelősséget”, hangsúlyozta.

Ez a ház kiszolgál egy pártot, egy embert. (…) Minden beszélgetés végén az derül ki, hogy csak Orbán Viktor és csak a Fidesz tudja, hogy ennek a világnak merre kell mennie.

Szajki Bálint / 24.hu

Polyák arról is beszélt, hogy a diákjainak már teljesen természetes, hogy „állami médiáról” beszéljenek, és nem tudják, hogy van közszolgálat. „Minden tanárnak a legfontosabb dolga az, hogy életben tartsa a diákjaiban azt a tudást, hogy a világ lehet másmilyen”, hangsúlyozta.

Kérjük az ellenzéket, hogy érezze már a felelősséget, ébredjen fel – vetette fel, majd a tömeg azt skandálta, hogy „ébresztő”.

Ez nem Hadházy Ákos egyszemélyes szabadságharca, hanem mindannyiunkénak kell lennie

– kezdte felszólalását Hajnal Edina a Magyar Anyáktól. „Mérgezik a gyerekeinket, és arra akarják tanítani őket, hogy gyűlöljenek, féljenek”, mondta. A tömeg ezt követően a „mocskos Fidesz” skandálásába kezdett.

Szajki Bálint / 24.hu

„A Fidesz azt sem csinálja jól, amit jól csinál”, kezdte felszólalását Mérő Vera író, aki arról beszélt, hogy sokan azt hiszik el, amit a televízióban hallanak, mert nem feltételezik, hogy ott akár hazudhatnak is. Ha elmondanák a tévében is, hogy a bántalmazás miért nincsen rendben, akkor azt fogadnák el igazságként, jelezte.

Az a tragédia, hogy itt még akkor sem érvényesül a közmédia őrkutya szerepe, ha azon konkrétan ártatlan emberi életek múlnak.

Szajki Bálint / 24.hu

Baranyi Krisztina kilencedik kerületi polgármester már arról beszélt, hogy „Magyarország ’56 óta nem volt annyira kétségbeejtő helyzetben, mint ma”. Az orosz-ukrán háború említését követően a tömeg a „ruszkik, haza” skandálásába kezdett.

Magyarország ismét a világpolitika rossz oldalára, a történelem sötét lapjaira került.

Orbán Viktor végzetesen egyedül maradt Európában, de az igazi baj az, hogy az elszigeteltség sötét zárkájába rántja magával a magyar nemzetet is, vélekedett. Hozzátette:

Amikor putyinista propaganda folyik a kormány agitációs felületein, akkor sajnos nem kizárt, hogy az EU-ból vagy a NATO-ból való kilépésünk megágyazása folyik.

Szajki Bálint / 24.hu

A szankciók működnek, talán ezért is ellenzi őket ennyire az Orbán-kormány, és a gáz ára azért ekkora, mert a magyar kormány ilyen rossz alkut kötött az oroszokkal, szögezte le Baranyi. „A mi ellenségünk nem a szabad Európa, végképp nem az elkeseredetten védekező Ukrajna, hanem Oroszország gyilkos diktátora”, zárta beszédét.

Szajki Bálint / 24.hu

A tüntetés utolsó felszólalójaként Hadházy Ákos azt mondta, a legnagyobb kérdés az, hogy lehet-e erre a hatalomra eredményesen hatni. Erre válaszul felolvasta a hírt, miszerint az M1 17:30-as híradója beszámolt a tüntetésről, illetve beolvasták a diákok és pedagógusok 9 pontos követelését is.

Amíg nincs győzelem, addig nem hagyjuk abba

– hangsúlyozta a politikus, aki megfogadta: nem fognak félmunkát végezni. Hadházy szerint a siker attól függ, hányan vesznek részt a nyomásgyakorlásban, és akik részt vesznek benne, kitartanak-e. Eredmény akkor lesz, jelezte, ha Papp Dánielt, a hírhamisító igazgatót leváltják. Közben egyébként elkezdték meggyújtani a fáklyákat a tömegben.

Szajki Bálint / 24.hu

A tiszták és igazak forradalmára van szükség. Nagyon sok embernek kell békésen, de határozottan kikényszeríteni nagyon konkrét lépéseket – mondta Hadházy, aki szerint békésen, de egyre radikálisabban kell fellépni. A cél, hogy kényelmetlenséget, zavart okozni az állam gépezetében, vetette fel.

Békésen, de akár fennakadásokat is okozva. Erről szólhatnak majd a forgalmat lassító és akadályozó tüntetések.

A siker csak azon múlik, hogy hányan jönnek rá, hogy öt embert el lehet taposni, de ötvenezret már semmiképpen, fogalmazott a független képviselő.

Hadházy arra kérte a tömeget, hogy a jelenlévők alkossanak élőláncot az MTVA épülete körül a beszédeket követően, mivel az épület egyik, Bojtár utcai bejáratát nyitva hagyták.

Én addig fogom folytatni, amíg le nem győzöm a hazugsággyárat.

Szajki Bálint / 24.hu

Hadházy beszédét követően alakul az élőlánc, jelezte helyszíni tudósítónk, tüntetők egy csoportja a „hazugsággyár” feliratot tette ki az MTVA-székház falára. A tömeg közben odaért a nyitva lévő bejárathoz, ám a rendőrök nem engedik be őket az épületbe. „Elegünk van”, skandálják tüntetők fél nyolc után nem sokkal.

Az önök gyerekét ki fogja tanítani? Majd a propagandagyárból megmondják neki, mit kell gondolni

– mondta egy tüntető az épületet védő rendőröknek. A demonstrálók közben azt skandálják, hogy „rendőrállam, Fidesz-maffia”.

Szajki Bálint / 24.hu

A tömeg eléggé felgyülemlett a Bojtár utcai bejáratnál, a tüntetők a rendőrökön kérik számon, miért nem mehetnek be. „Bűnözőket védtek”, skandálják a rendőrsorfal előtt nyolc óra előtt nem sokkal. „Meztelen a király”, hallatszik a tömegből, miközben Jámbor András párbeszédes politikus arról beszélt a tömegben, hogy autóval már nem lehet bejutni az épületbe a tüntetőktől.

Az utolsó bejárat is lezárva. Hibrid rezsim ellen hibrid forradalom kell. Békésen, de határozottan és fokozatosan. Félnek annyira, hogy négy képviselő miatt is bezárják az utolsó kaput

– írta Hadházy Facebook-oldalán este nyolc magasságában.

Szajki Bálint / 24.hu

Helyszíni tudósítónk szerint rengeteg biztonsági őr védi az MTVa épületeit, nagyjából tíz méterenként állnak a kerítésen belül. A tömeg közben fél kilenc előtt nem sokkal újra a főbejárathoz vonult. „A tüntetők a főbejárat előtt fáklyákat égetnek, időnként kijön egy rendőr és lelocsolja”, így foglalható össze a jelenlegi helyzet.

Szajki Bálint / 24.hu

Hadházy Ákos fél kilenckor megköszönte a jelenlévőknek a részvételt és jó éjszakát kívánt a tüntetőknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik