Belföld

Novák Katalin: Megnyugtató megoldás kell a tanárok anyagi biztonsága érdekében

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Novák Katalin Győr-Moson-Sopron megyében járt ma, és saját Facebook-posztján megemlékezett a hetek óta aktuális oktatási helyzetről is.

A megállapítás apropóját az adta, hogy Novák első útja Horváth Péterhez, a “Nemzeti Pedagógus Kar elnökéhez vezetett, aki a győri Révai Miklós Gimnázium igazgatója is. Meghallgattam véleményét, tapasztalatait. Egyetértettünk: mielőbb megnyugtató megoldásra van szükség a tanárok anyagi biztonsága érdekében. Háromgyermekes édesanyaként és elnökként is az a meggyőződésem, hogy motivált, megbecsült, magas szinten teljesítő pedagógusok kellenek gyerekeink biztos jövőjéhez.”

Október 23-án több tízezren tüntettek Budapesten a tanárok mellett, a hetek óta tartó demonstrációknak pedig koránt sincs vége: október 27-ére, csütörtökre újabb országos pedagógussztrájkot hirdettek a szakszervezetek az október 5-i és 14-i munkabeszüntetés után.

Kapcsolódó
Újabb pedagógussztrájk és a Nagykörúton körbeérő élőlánc készül – írja meg nekünk tapasztalatait!
Kérjük, hogy osszák meg velünk tapasztalataikat, akár a sztrájkról, akár az élőláncokról.

Október 13-án Gulyás Gergely bejelentette: emeli a pedagógusok bérét.”A kormány azon dolgozik, hogy a pedagógusok fizetése 2025-re elérje a diplomás átlagbér 80 százalékát” – mondta akkor a miniszter. Hozzátette: a pedagógusbérek nem megfelelőek, ebben egyetértés volt az Európai Bizottság és Magyarország között. Ha a megállapodás létrejön, akkor jövőre 20,8 százalékkal, 2024-ben 25 százalékkal 2024-ben pedig a jelenlegi bázishoz mérten közel 30 százalékkal emelik majd a tanárbéreket.

A GKI szerint ugyanakkor problémás az az ígéret, hogy 2025-ig 77 százalékkal emelik a pedagógusok keresetét, hogy elérje a diplomás átlagbér 80 százalékát. A GKI becslése alapján a tanárok bére az egyetemi diplomás bér 74, a tanítóké a főiskolai végzettségűek 61 százalékát (a jelenlegi 54, illetve 45 százalékhoz képest) fogja elérni 2025-ben. Addigra az infláció miatt a diplomás bérek csaknem 31 százalékkal fognak emelkedni 2022-höz képest. A kormány béremelési javaslata 2025-ig mintegy 892 milliárd forintba kerülne. A GKI számítása szerint a költségvetésből futná a diplomás átlagot elérő, minden pedagógusra kiterjedő emelésre is, csak akarni kellene.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik