Belföld

Törley Katalin szerint lesz még ő kölcseys tanár

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A kirúgott tanárok munkajogi keresetét bő egy héten belül benyújtják.

A tiltakozó pedagógusok, diákok és szülők annyit már elértek, hogy nem folytatódtak az elbocsátások, pénzügyi ígérgetésbe kezdett a kormány, ám ennél jóval több kell – mondta a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból kirúgott tanárok egyike Törley Katalin az RTL reggeli műsorában. Az iskolájából 23 év után rendkívüli felmondással elbocsátott franciatanár már több mint hat éve dolgozik a Tanítanék Mozgalomban, de ilyen példátlan összefogást még nem tapasztalt, sosem érezte ilyen erősnek a társadalom támogatását.

Törley Katalin szerint bizakodásra ad okot, hogy már a diákok mögé álltak a szülők is, akik ugyanúgy kiállnak egy jobb oktatási rendszerért. A kormány gyenge pénzügyi ígéreteket tesz, ezzel redukálja le az ügyet egyfajta bérkérdésre, noha az egész oktatási rendszert gyökeresen át kell alakítani.

A sztrájkjog visszaállítása és a bérrendezés csak egy a követelések közül.

Elbocsájtása óta is küzd a pedagógusok munkakörülményeinek javításáért, egy jobb, emberségesebb oktatási rendszerért, a diákjaiért, akiktől a mai napig rengeteg szívmelengető üzenetet kap, értik őt, igazat adnak neki, sírnak a nyakába. Meghatónak tartja szolidaritásukat, nagyon megviselte, hogy így kellett elválnia szeretett tanítványaitól.

Törley Katalin arról is beszélt, hogy a diákok nagyon nehéz helyzetben vannak: háború, klímaválság van, átvészelték a covid két évét, mire az a hely, ahol eddig biztonságban érezték magukat, kezd rájuk omlani, azok, akikben megbízhattak, hirtelen eltűnnek az életükből.

Kapcsolódó
Kölcseys igazgató: Nincs mentség a kiváló tanárok kirúgására
Fazekas Csaba szerint ilyen pedagógiai hibát a 21. század iskoláiban már nem szokás elkövetni, a döntéshozó megsértette a diákok jogait.

Törley Katalin most azzal foglalkozik, hogy a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédeivel bíróságra vigyék ügyüket. Szerinte akár két évig is eltarthat, mire eljuthatnak egy másodfokú ítéletig, mivel ilyen ügyre még nem volt precedens a magyar bírósági gyakorlatban. Ha ott nem nyernek, akkor az európai bírósághoz fordulnak. Mint mondta:

tanítani fogok az én iskolámban, amikor ezt a bíróság kimondja.

A Magyar Helsinki Bizottság társelnöke a Hírklikknek megerősítette, a munkajogi keresetet bő egy héten belül benyújtják, 2024 első felére lehet meg a jogerős döntés. Kádár András szerint a kirúgott tanároknak van esélyük a bíróságon, perük nem reménytelen, de az eljárás bonyolult jogi kérdéseket vet fel. Hasonló ügy még nem volt munkaügyi bíróság előtt, más jogterületen igen, a Fidesz-frakció 2007-es kordonbontásakor hasonló volt a helyzet,

Az a kérdés, hogy amit akkor a szabálysértési ügyben eljáró bíróság megcsinált, azt megteszi-e most a munkaügyi bíróság: figyelembe veszi-e a formálisan jogellenes magatartás kontextusát és politikai véleménynyilvánítási tartalmát.

Kapcsolódó
Helsinki Bizottság: A kirúgott tanárok megnyerhetik a perüket, Orbán rá a példa
Kádár András Kristóf felidézte, annak idején a kordonbontó fideszeseket is felmentette a bíróság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik